16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

První pouť vysokoškoláků na Svatý Hostýn

19. 11. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/47 Josef Lux po 10 letech, 19.11.2009

Na státní svátek 17. listopadu ukončí studenti první Pouť vysokoškoláků na Svatý Hostýn, kterou pořádá Vysokoškolské katolické hnutí ČR u příležitosti 20. výročí Sametové revoluce a svatořečení Anežky České.

Pouť začala už v sobotu 14. listopadu na Velehradě, kde se sešli studenti z Brna, Olomouce, Zlína a Plzně a s nimi i brněnští a olomoučtí studentští kaplani. Společně si prohlédli baziliku a účastnili se mše svaté, kterou celebroval olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Neděli pak studentští poutníci zahájili další bohoslužbou, slouženou P. Františkem Hylmarem, a pak už se vydali do Huštěnovic, do rodiště Matky Vojtěchy Hasmandové a prvního poutního zastavení. V obci právě probíhaly hody, studenty tak čekalo milé přivítání i občerstvení. Na faře v Napajedlech, rodišti Aničky Zelíkové, je přijal místní farář a také zde se jim dostalo posilnění před další cestou. Poslední nedělní zastavení se odehrálo ve Zlíně. Studenti si prohlédli zdejší kostel a zašli do studentského klubu Pod Kánoí, který je součástí farního úřadu při kostele sv. Filipa a Jakuba. Pondělí poutníci zahájili mší svatou v salesiánském středisku, odkud vyrazili do Fryštáku, kde navštívili Dům Ignáce Stuchlého. A večer už je čekala moderovaná adorace na Svatém Hostýně. Poslední poutní den, úterý 17. listopadu, patřil besedě s místním duchovním správcem P. Janem Chromečkem, modlitbě křížové cesty a především hlavní poutní mši svaté. Cílem několikadenní pouti bylo podle jejích organizátorů zejména poděkování za svobodu a prosba, aby si česká společnost i nadále dokázala udržet křehkou demokracii, ale také modlitba za oběti komunismu. „Jsem moc ráda, že se nás tolik sešlo. Trochu jsme se báli, že bude špatné počasí a že nás bude málo, ale lidí – a to z celé republiky – dorazilo víc, než jsme čekali. Máme dobrý pocit hlavně proto, že tato pouť může být začátkem nové tradice,“ řekla Lenka Češková z rady brněnského Vysokoškolského katolického hnutí.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou