16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

První naučnou stezkou v Čechách

20. 11. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/47 Zadlužené domácnosti. Co s tím?, 20.11.2007, Autor: Ludmila Křivancová

Příloha: Doma

Domy dostávají nové „kabáty“, budují se parky a dětská hřiště – takovou proměnou prochází většina našich měst a městeček. Krásná Lípa u Děčína je místem, kde se kromě toho projektují naučné stezky.
O místní naučné stezce se turista více dočte na informačním panelu blízko krásnolipského náměstí. Místní rodák Rudolf Kögler vyprojektoval během 2. světové války první naučnou stezku v Čechách – dříve se nazývala přírodovědná vycházková trasa. Měřila 12 km. Začínala na Vápence u Doubice a pokračovala do Kyjova, kde odbočovala do Kyjovského údolí, a končila na Vlčí hoře. Vždy s příchodem jara byla osazena sedmi desítkami dřevěných informačních tabulí a ukazatelů. Texty výstižnou a zároveň srozumitelnou formou seznamovaly s geologickými, botanickými, zoologickými a vlastivědnými zajímavostmi. Informační tabule byly samy o sobě rovněž unikátní. O jejich precizní, až umělecké provedení se postaral samotný Rudolf Kögler. Zájemce o průchod stezkou osobně provázel až do roku 1945.
Stezka byla nyní z velké části obnovena. My po ní půjdeme sice jenom kousek, ale o nic hezkého nepřijdeme. Cesta je to opravdu kouzelná a děti se na ní určitě nebudou nudit. (Trasu doporučujeme alespoň pro mírně trénované jedince – místy je zde docela slušné převýšení.) Po žluté značce přijdeme do Kyjova, terén je tu skutečně členitý a zvláště na podzim a na jaře překrásný. Vždyť trasa vede národním parkem České Švýcarsko. Čekají nás skalní vyhlídky, prudké schody, občas budeme muset sehnout hřbet či natáhnout krok. Kyjovské údolí je částí kaňonu říčky Křinice se zajímavými skalními útvary. Tři středověké hrádky svědčí o tom, že údolím patrně vedla dávná obchodní stezka z Čech na hrad Hohnstein. Z Brtnického hrádku se dochovalo pouze čtvercové sklepení.
Milovníci hry na schovávanou nebo ti, kdo mají rádi nocování v přírodě, budou nadšeni Velkým pruským táborem. Je to mohutný skalní převis, který z hlavní cesty není vidět, a proto býval útočištěm obyvatel v dobách válek. Tělnatější turisté si budou muset sundat batoh a zatáhnout břicho, jinak se úzkou uličkou mezi skalami neprotáhnou.
V naší cílové osadě v Brtníkách (které zvíře má druhové jméno brtník?) nasedneme na vlak a dojedeme zpět do civilizace, třeba do Rumburka. Zdatní borci mohou po svých dojít až do Šluknova. Dnešní trasa je opravdu pestrá a dobrodružná. Téměř na každém kilometru je něco hezkého k vidění, k slyšení či k obdivování.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou