16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

První hospic ve středních Čechách otevřen

7. 10. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/41 Nový litoměřický biskup, 7.10.2008, Autor: Jiří Macháně

Poslední pondělí letošního září se zapsalo do historie středočeských Čerčan jako významný den. Občanské sdružení Tři zde totiž zahájilo provoz vůbec prvního hospice ve středních Čechách. Hosty přivítal odložením slavnostního zahájení Marek Eben – a to kvůli zpoždění politiků. „Nebojte se, oni dorazí, protože je před volbami,“ žertoval moderátor.

„Je mi teprve padesát, ale když čtu noviny, tak vidím, že jsou věci, kterých se už nedočkám – třeba některé dálnice. Je to tak dobře zařízeno, odpoutáváme se od tohoto světa a aspoň začínáme myslet na to místo, kam máme slíbeno dojít,“ vítal přítomné napodruhé Marek Eben.
Třináctý hospic v České republice začíná sloužit nejen obyvatelům středních Čech, ale i smrtelně nemocným z hlavního města, kde je k dispozici pouze 25 hospicových lůžek. Ideálně by jich mělo být za předpokladu funkční domácí hospicové péče pět na sto tisíc obyvatel. V Čerčanech jich bude po vybavení ještě několika pokojů k dispozici celkem třicet. Zařízení už také pět let poskytuje služby tzv. mobilního hospice, Čerčanští pomáhají rodinám nemocných přímo v domácnostech. „Kraj do hospice investoval 22 milionů korun a po dobu stavby jsme přispívali i na provoz mobilního hospice, který na Benešovsku získal na velké vážnosti. Protože v našem kraji nebyl hospic a tendence k podpoře eutanazie ve středních Čechách jsou silné, bereme tento projekt jako její protiváhu. Hospic se budeme snažit podporovat i nadále. Pokud se objeví další iniciativa, kraj ji určitě podpoří. Nejdřív musí být tým – a pak se může stavět. Pokud by se to podařilo, můžeme mít v kraji až čtyři hospice,“ vysvětlil náměstek hejtmana Josef Vacek (KDU-ČSL).

NASYCENÍ DVĚMA CHLEBY A PĚTI RYBAMI
Kardinál Miloslav Vlk, který dům žehnal při ekumenické bohoslužbě společně se zástupci evangelické a husitské církve, zdůraznil, že hospice jsou domy v naší společnosti nezbytné. „Ukazují, že terminální fáze života může být spojena s radostí, dokazují, že lze umírat v klidu a duševní pohodě. Léčí tu nejen fyzickou bolest, ale mnohem větší bolest opuštěnosti a vztahy,“ zdůraznil pražský arcibiskup.
Radostí ze zahájení provozu se netajila jen ředitelka nového hospice Dobrého Pastýře Tereza Dvořáková, ale i zakladatelka hospicového hnutí v Česku Marie Svatošová. „Připomíná mi to událost starou už dva tisíce let – nasycení davu dvěma chleby a pěti rybami jejich zázračným rozmnožením. Před dvěma lety mělo občanské sdružení Tři na svém účtě pomyslné dva chleby a pět ryb. Dnes tu stojí hospic za sto milionů korun. To je velký zázrak,“ zdůraznila MUDr. Svatošová. Nejde přitom jen o budovu. O pacienty se bude starat tým pracovníků, kteří prošli velmi tvrdým výběrem. „Není malých rolí. I sestry musejí být vzdělané a bezvadně připravené. I přesto, že jsme byli při výběrových řízeních přísní, podařilo se nám sestavit kompletní tým,“ vysvětluje ředitelka hospice Tereza Dvořáková.
Objekt hospice z režného cihlového zdiva doplní ještě další stavby. V budoucnu by v sousedství měl vzniknout také komunitní dům s kostelem, jehož hrubou stavbu chtějí v Čerčanech dokončit ještě v letošním roce. Zájemci mohou čerčanský hospic navštívit v sobotu 11. října od 10 do 16 hodin při dni otevřených dveří, který tu uspořádají v rámci Světového dne hospiců.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou