16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

První česká nemocnice v Ugandě

1. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/28 Cyrilometodějské dvojčíslo, 1.9.2004, Autor: Kateřina Beščecová

Katolická charita pomáhá tropické Africe
Zhruba třicet kilometrů od rovníku v ugandském Buikwe bude stát první česká nemocnice v Africe. Otcem této myšlenky je doc. Josef Donát, který v současné době pracuje na porodnické a gynekologické klinice v Hradci Králové. Projekt vzniká ve spolupráci Arcidiecézní charity Praha a World in Need Uganda. Stavět se bude od letošního září a začátkem příštího roku by měla nemocnice začít fungovat.


„K Africe jsem tíhl odjakživa a o podobný projekt jsem se pokoušel už před třinácti lety v Etiopii. Kvůli národnímu převratu to tehdy nevyšlo. Když jsem se před třemi lety dočetl z jednoho časopisu o Lence Černé a projektech Adopce na dálku®, nabídl jsem se, že se pomohu postarat o zdravotní stránku dětí v Ugandě,“ líčí Josef Donát.

V oblasti Buikwe je zdravotnictví na velmi špatné úrovni, dvě místní zdravotní střediska, jedno „soukromé“ s kapacitou pěti lůžek a druhé „státní“, které v současné době kvůli nedostatečnému vybavení není schopno provozu, sotva vystačí čtyřiceti tisícům obyvatelům okresu. Pracují zde často jen nedostatečně kvalifikované zdravotní sestry (a bratři), takže není výjimkou, že mnoho lidí umírá na nesprávnou diagnózu.

UGANDA JE ZEMÍ MNOHA NEMOCÍ
„Když žena nemá peníze na to, aby ji někdo odvezl například na císařský řez do nemocnice v hlavním městě Kampale, zemře,“ líčí situaci docent Donát. „Uganda je zemí, kde vládne spousta nemocí. Lidé umírají velice brzy, střední generace tam téměř není. Více než 50 procent obyvatelstva tvoří lidé ve věku do 15 let. Lidé nevědí nic o prevenci AIDS, kterým trpí velmi vysoké procento obyvatel. A když jsem viděl porodnictví, které je na naprosto zoufalé úrovni, svou myšlenku nemocnice jsem rozšířil o školu pro porodní asistentky.“ Každá vesnice by tak měla mít vlastní „porodní bábu“, která rozpozná problematický porod a v případě potřeby odveze rodičku do „české nemocnice“ na císařský řez. V plánu jsou také semináře o prevenci HIV, o udržovací léčbě pacientů a základní hygieně.

„Celé zařízení odkupujeme za minimální ceny v Česku od nemocnic, které ruší svá chirurgická či gynekologická oddělení. Velkou výhodou je, že do Buikwe vede železnice, takže tam vybavení přivezeme poměrně snadno,“ říká docent Donát. Díky grantu Ministerstva zahraničí ČR, který tvoří pět milionů korun na tento rok a 1,5 milionu na rok příští, je možné začít se stavbou. Další milion korun se již podařilo získat od sponzorů a od „adoptivních“ rodičů. Nejnižší rozpočet samotné budovy je ovšem 10 milionů. Technický provoz nemocnice bude hrazen z prostředků ugandské vlády, stejně tak ugandský personál. Čeští zdravotníci budou placeni z pěti procent pravidelných příspěvků adoptivních rodičů dětí v Ugandě, které jsou určeny právě na zdravotní péči dětí. Otázka léků zatím dořešena není, Charita se pokouší navázat spolupráci s některou z farmaceutických firem, které by byly schopné léky sponzorovat.

Fakta:
- Uganda má asi 10 % HIV pozitivní populace
- dětská úmrtnost je 91,3 z 1000 narozených dětí
- každá čtvrtá rodina se stará o dítě osiřelé kvůli AIDS, sirotků je 1,7 milionů
- průměrný počet dětí v rodině je 8 až 12
- negramotných je 26 % mužů a 50 % žen

Docent Josef Donát s ugandskými dětmi

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou