26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

První bazilika sv. Ludmily

20. 9. 2022

|
Tisk
|

V pořadí šestnáctou basilikou minor v Česku (v Praze pátou) se v pátek 16. září stal chrám sv. Ludmily v Praze na Vinohradech. Mši svatou spojenou se slavnostním vyhlášením této papežské pocty celebroval arcibiskup Jan Graubner.

Vydání: 2022/39 Posvátno se nesmí opírat o moc, 20.9.2022, Autor: Tomáš Kutil

 
Vyhlášením tzv. apoštolského breve se Sv. Ludmila stala oficiálně menší bazilikou. Jde o čestný titul udělovaný papežem, který má posílit vazby takto označených kostelů s římským biskupem a zároveň vyzdvihnout význam dotyčného kostela pro okolí. Vyšší titul je už pouze basilica maior, který je vyhrazen šesti nejvýše postaveným římskokatolickým kostelům, z nichž čtyři jsou v Římě a dva v Assisi.
Vinohradský kostel sv. Ludmily je největším chrámem, který je této české světici zasvěcen nejen v ČR, ale na světě. „Chrám je ústřední dominantou Královských Vinohrad na náměstí Míru. Jeho dvě 60 metrů vysoké štíhlé věže s hodinovými ciferníky tvoří jednu ze součástí pražského panoramatu, která je zdaleka viditelná. Ušlechtilá trojlodní stavba s příčnou lodí, dvěma věžemi a sanktusovou věžičkou je postavena z režných cihel a s břidlicovou střechou ve stylu severoněmecké cihlové gotiky. Tvůrcem stavby je český architekt Josef Mocker,“ popisuje tamní farář P. Jakub Berka OPraem, který potvrzuje, že jde o oblíbený poutní chrám a koná se v něm také mnoho svateb. Vizuálně se kostel, jehož průčelí vévodí zdaleka viditelný portrét sv. Ludmily, příliš nezměnil. U vchodu však přibyly dvě desky – jedna se znakem a označením basilica minor, druhá s rozpisem bohoslužeb. Po mši svaté je odhalil arcibiskup Jan Graubner.
Na náměstí před kostelem měl v předvečer slavnosti zaznít koncert jazzové mše Karla Růžičky „Celebration Jazz Mass“. Kvůli nepřízni počasí se přesunul dovnitř chrámu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou