26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Proti otroctví

9. 12. 2014

|
Tisk
|

Komentář Tomáše Halíka

Vydání: 2014/50 Náboženští vůdci odmítají otroctví, 9.12.2014, Autor: Tomáš Halík

Ještě nikdy v dějinách se přímo ve Vatikánu nesetkali vrcholní představitelé nejdůležitějších náboženství planety, a to ne pouze
k meditaci, nýbrž k akci pro svět. Přijali závazek bojovat společně s jedním z největších zel současného světa: moderním otroctvím, jež se dnes týká 37 milionů lidí. Platí to i o několika tisících osob v naší republice – jsou to zejména ženy zavlečené do nevěstinců v českém pohraničí nebo vykořisťovaní a prakticky bezprávní zahraniční dělníci. Miliony lidí v otrockém postavení jsou i v nesvobodných zemích, jako jsou Čína a Putinovo Rusko, kde se o tom ovšem nesmí psát.
Setkání se konalo v budově Papežské akademie věd, prestižní instituce, mezi jejímiž členy je řada nositelů Nobelovy i Templetonovy ceny z různých kontinentů. Předcházela porada expertů, většinou zástupců nevládních iniciativ proti otroctví, organizací na ochranu lidských práv, právníků, filantropů mezi podnikateli a bankéři, ale i vládních poradců z celého světa – radili jsme se, jak dosavadní akce sjednotit a prohloubit. Také generální tajemník OSN vzkázal své poselství. Dokument podepsaný vrcholnými náboženskými představiteli má charakter výzvy mobilizující svědomí světa i konkrétního závazku udělat vše pro vymýcení moderního otroctví. Dále jsme vyslechli svědectví těch, kdo byli zavlečeni do otroctví, i řeholních sester, které se s nasazením života starají o lidi v nejhrůznějších podmínkách v Africe. Ano, katolická církev má v řadě zemí světa dnes jak mučedníky, tak opravdové hrdiny a světce – a většina světa o tom nic neví a asi ani vědět nechce.
Uvědomil jsem si, že takové setkání může v dnešním světě podnítit pouze jediný člověk: papež František. Bylo zřejmé, jak nesmírně si ho váží lidé z celého světa přes všechny kulturní, náboženské a politické hranice – tento papež je dnes bezesporu největší morální autoritou planety Země.
Podle Františka má být církev „polní nemocnicí“, připravenou pomáhat léčit všechna zranění světa, a hlasem lidí, jejichž nářek svět neslyší. Předpokládám, že podobné iniciativy budou pokračovat a přinesou své plody.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou