26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Proste Pána žně, aby poslal dělníky...

30. 5. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/22 Financování cirkve, 30.5.2006

Není to tak dávno, kdy se na našem ekonomickém oddělení kdosi telefonicky dotazoval, proč jsme neohlásili na pracovní úřad, že máme neobsazená místa duchovních. Prý by zařídili tematický rekvalifikační kurz pro nezaměstnané. Možná to byl jen vtipálek. Jisté ale je, že tímto způsobem nedostatek kněží nevyřešíme.
Znalec mladých duší, svatý Jan Bosko, prý říkával, že z pěti chlapců tři mají povolání, které je ale potřeba pěstovat. Vzhledem k citelnému poklesu populace bychom potom mohli říci, že dnes je procento povolání dokonce vyšší než dříve! Povolání ke kněžství ale předchází dlouhý proces, tajemnější než ten, který provází zrození nové lidské bytosti. Je to tajemství mezi „Pánem žní“, který povolává, koho chce (Mk 3,13), a mladými muži, kteří mají na pozvání svobodně odpovědět. Zde je těžké plánovat a vytvářet prognózy. Neznamená to však pasivně se smířit se současným stavem. Nedostatek kněží může mít z určitého úhlu i kladný přínos vzhledem k rozdělení úloh ve farnosti a v přebírání některých úkolů laiky. Vždycky ale budou platit Pánova slova: „Žeň je hojná, ale dělníků je málo. Proste proto Pána žní, aby poslal dělníky na svou žeň“(Mt 9,37n).

JAK ZASLECHNOUT VOLÁNÍ
Když Panna Maria viděla, že svatebčanům v Káně dochází víno, nespokojila se s tím, že za ně prosila Ježíše, ale vytvořila také podmínky, aby se první Ježíšův zázrak mohl uskutečnit - zajistila spolupráci služebníků. Také my musíme přemýšlet, jak usnadnit mladým mužům, aby Pánův hlas zaslechli a aby na něj kladně odpověděli. Nejde tedy o nějaký nábor pracovních sil, ale o pomoc těm, které Pán volá, aby své povolání realizovali.
První z těžkostí je už v tom „zaslechnout volání“. Mladí lidé dnes znají Krista často jen povrchně. Duchovní povolání se však musí živit především z důvěrné blízkosti s Pánem, z blízkosti, která vede k vyjádření přání být spolu s Kristem (Mk 3,14). Všechno, co u dětí a mládeže posiluje pravé poznání Ježíšovy osoby a živoucí vztah k němu (svátostný život, modlitba a služba bližním), se příznivě projeví i v probuzení povolání.

Volání však předpokládá odpověď. A zde je druhá těžkost: strach dnešní mladé generace vázat se na celý život. Žijeme v měnícím se světě, kde se rychle střídají zájmy podle toho, co může poskytnout okamžité uspokojení. Teprve rozhodnutí na celý život otevírá v člověku zdroje síly k věrnosti i ve zkouškách, jež přicházejí a prověřují čistotu úmyslu. To je náročný úkol výchovné práce nejprve v rodině a ve škole, později skrze různé pastorační nabídky pro mladé, kde se mohou učit důvěřovat ostatním vrstevníkům, dospělým, společnosti, církvi i sobě samým.

KNĚZ MÁ BÝT DÁRCEM BOHA
Velkou těžkostí při rozhodování je pro mladé lidi také nejasná představa, co je vlastně autentickým posláním kněze. Je správcem církevního majetku, opravářem, manažerem farního provozu či poskytovatelem duchovních služeb? Fr. Mauriac řekl: „Nic jiného od kněze nežádám, než aby mi daroval Boha.“ Touha po povolání ke kněžství bude hodně záviset na tom, nakolik sami věřící touží po tom, co jim může dát jen kněz, přesněji řečeno, co jim může dát Kristus skrze slova a gesta kněze. A to je především eucharistie a svátost smíření.
Naše semináře mají sice momentálně dostatek volných míst, ale zase není úplně pravda, že „zejí prázdnotou“. Celkem se v nich připravuje na přijetí svátosti kněžství více než stovka mladých mužů. Konkrétní fakta se budou týkat brněnské diecéze, která má třicet bohoslovců. Co se týče věku diecézních kněží, z asi 300 je přibližně 180 mladších šedesáti let. Vyrovnalo se také rozvrstvení - v každém věkovém ročníku je průměrně pět kněží. Bohoslovců máme v některých ročnících méně, ale za poslední tři roky se jejich počet zvýšil. Letos bylo přijato sedm zájemců do přípravného ročníku a jeden do semináře.
Ze zkušenosti vím, že slavnost Letnic s předchozí novénou a celé období, kdy se nejčastěji uděluje svátost biřmování, je také dobou velkých milostí při dozrávání povolání. Využijme toho a modleme se za ně. I když se výsledek nemusí projevit hned.
JIŘÍ MIKULÁŠEK,
generální vikář brněnské diecéze


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou