26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Prosby za budoucnost společné Evropy

2. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/19 Mariánská zbožnost, 2.9.2004, Autor: KT KT

Věřící na různých místech republiky vítali vstup do Unie
V sobotu 1. května vstoupila Česká republika společně s devíti dalšími státy do Evropské unie. Oslavy provázely tento moment po celé Evropě. Oslav v České republice se účastnili též křesťané, kteří se nejčastěji setkávali při společných bohoslužbách a modlitbách za společnou budoucnost.


Na Znojemsku započaly oslavy vstupu do EU v Načeraticích už v pátek 30. dubna stavěním máje pro křesťanskou Evropu. Chvíli před půlnocí na dohled od hranic Rakouska oslavili náš vstup do EU účastníci pálením čarodějnic v Havraníkách. O půl šesté ráno se konal happening u Heiligen Steinu (Svatý kámen) u Mitterretzbachu - šlo o poslouchání rakousko-českého ptačího zpěvu. V devět hodin začala nejdelší snídaně mezi Znojmem a rakouským Retzem, představující bohatou směsici převážně kulturních akcí. V Hnanicích se konala společná bohoslužba a ve Znojmě ekumenická bohoslužba, po níž následovalo položení základního kamene Mariánské kaple Evropy.

'Otče náš... i váš' byl název modlitebního setkání v římskokatolickém kostele sv. Cyrila a Metoděje v Praze-Karlíně, které se konalo o půlnoci z pátku na první květnovou sobotu. Modlitebního setkání, jehož obsahem byly myšlenky evropských duchovních osobností prokládané modlitbou Otčenáš v různých evropských jazycích, se zúčastnil český katolický primas kardinál Miloslav Vlk. 'Žít podle Otčenáše je ten nejzákladnější projekt evropanství,' řekl kardinál ve své promluvě.

EVROPA NA PROGLASU
Den před vstupem České republiky do Evropské unie se věřící modlili za Evropu také v ostravské katedrále, kde po ranní mši následoval celodenní eucharistický výstav. Modlitby za mír v Evropě se konaly také v brněnské katedrále.

Náš vstup do EU byl událostí též pro křesťanskou rozhlasovou stanici Radio Proglas. V pátek 30. dubna v podvečer a v sobotu 1. května v poledne odvysílala pořad věnovaný evropskému společenství. V sobotu večer byli posluchači pozváni ke slavení mše svaté za porozumění a přátelství všech národů sdílejících společný evropský prostor. V první májový den zazněly z rozhlasových vln Proglasu pozdravy z křesťanských rádií zemí přistupujících do EU. První hodina prvomájového dne přinesla melodie z těchto států.

Asi 200 účastníků 266. ročníku mariánské pouti Prahou nazvané S Pannou Marií do Evropy prosilo 1. května ve svých modlitbách i za šťastnou budoucnost sjednocené Evropy.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou