26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Proč letos (zas) pojedu na Manželská setkání

7. 5. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/19 Jak se žije českým rodinám, 7.5.2008

Rozebírat, co jsou Manželská setkání, je pro spoustu čtenářů nošením dříví do lesa. Ale s těmi, k nimž se zvěsti o této akci ještě nedostaly, bych se rád podělil o svoje zážitky...

Dnes ráno jsem své ženě oznámil, že je krásná – tedy to, co ke svému životu, podobně jako dýchání, potřebuje slyšet každá žena. „Kdoví, zda bys mi to říkal, kdybychom nejezdili na Manželská setkání,“ dostalo se mi odpovědi. Chvíli jsem přemítal, zda bych se vlastně neměl urazit, ale pak jsem jí dal za pravdu. Nechci tvrdit, že k tomu, aby se muž choval hezky ke své manželce, potřebuje nutně absolvovat nějaký kurz. Nebo jej snad absolvovat patnáckrát jako já. Ale určitě je to potom snadnější.
Vzpomínám, jak jsem se před patnácti lety nechal k účasti na kurzu přesvědčit, přes nemalý odpor k masovým akcím, kde se všichni usmívají a kde jsem měl mluvit s cizími lidmi o věcech, které se mě niterně dotýkají. Za svou odvahu jsem byl odměněn prožitím jedněch z nejúžasnějších chvil v mém životě.

SMĚŘUJEME K LEPŠÍMU MANŽELSTVÍ
Manželská setkání jsou iniciativou křesťanských manželů, kteří usilují o obnovu, zlepšení a upevnění vztahů v manželství a rodině. Zároveň vytváří společenství manželů a rodin, v kterém si vyměňují zkušenosti a pomáhají si nést případné bolesti a těžkosti. Opírají se o přesvědčení, že právě hloubka a kvalita vzájemných vztahů je jednou ze základních podmínek dosažení lidského štěstí.
Vychází z dlouholeté zkušenosti helsinské organizace YMCA s programem „Směřujeme k lepšímu manželství“, který úspěšně rozvíjí už od roku 1973. První manželský kurz se u nás uskutečnil v létě roku 1989 a odstartoval tak neoficiálně vznik Manželských setkání v Československu. Za uplynulých téměř dvacet let se hlavního programu – letních kurzů a víkendových obnov – zúčastnilo po celé České republice několik tisíc manželských párů.
„Zadarmo jste dostali, zadarmo dávejte“ (Mt 10,8). V duchu této výzvy evangelia se snažíme rozšířit myšlenky Manželských setkání na Ukrajinu. V uplynulých dvou letech navštívilo kurz v Kroměříži a v Hranicích 11 manželských párů z Ukrajiny.

RODIČE I DĚTI
Týdenní letní kurzy jsou koncipovány jako cyklus dvanácti přednášek, které se snaží postihnout hlavní oblasti vzájemných vztahů muže a ženy (komunikace, porozumění, hodnotová orientace, partnerské postoje a vztahy, rozdíly mezi mužem a ženou, schopnost odpuštění, vyjadřování citů, asertivní chování, sexualita apod.).
Na každé téma pak navazuje aktivní spolupráce manželů, která se odehrává buď v malých skupinách několika párů, nebo samostatně ve dvojici podle toho, o jakou problematiku se jedná a jaké vzájemné problémy lze případně očekávat.
Připravený je i duchovní program, který zahrnuje společné bohoslužby a modlitby a možnost setkání s knězem, který vám porozumí. Na týdenní letní kurz se také velmi těší naše děti, zvláště na společný poutavý program a na obětavé pečovatele.

KUTAJÍCÍ HORNÍCI
A pokud se obáváte, že bude všechno příliš vážné, nemusíte mít strach. I dospělí si rádi hrají, a tak každý rok zvolíme ústřední téma, které nám pomůže prožít setkání zajímavěji. Například loni jsme se proměnili v horníky a společně dolovali to nejlepší z našeho nitra. To vše přináší spoustu nečekaných a veselých situací a „nadlehčuje“ atmosféru. Na své si přijdou i sportující tatínkové a maminky i příznivci kultury.
PETR PTÁČNÍK


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou