16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Pro zdraví stačí několik minut sluníčka!

18. 7. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/29 Lidová zbožnost, 18.7.2006

Naši předkové zkušenostmi a respektováním tradice dospěli k rozumným formám chování, které jim umožňovalo přežívat bez vážnějších zdravotních následků. Současné vědecké poznatky v oblasti prevence potvrzují lidové moudrosti - jez do polosyta, pij do polopita a dožiješ dlouhá léta, aneb všeho s mírou. I blahodárného sluníčka.
Zdravé opalování prostě neexistuje. Delší oslunění u citlivých lidí podle fototypu pokožky vyvolá spálení až k tvorbě puchýřků. Dvě pořádná spálení kůže, zvláště v dětství, zvyšují riziko pro vznik melanomu - zhoubného nádoru kůže - až dvojnásobně.
Je vhodné znát fototyp svůj i svých blízkých. Patříme-li k fototypu I, máme smůlu. Naše bledá a velmi jemná pokožka vždy zrudne a nikdy nezhnědne. Nikdy nebudeme „in“ do čokoládova. S tím je nutné se smířit a nehazardovat. Přitom jen několik minut přímého slunečního světla dopadajícího denně na kůži obličeje a rukou stačí k tomu, aby se vyprodukovalo odpovídající množství vitaminu D, potřebného pro normální vývoj kostí a ostatní biologické pochody. Tedy jen několik minut pro zdraví!
Spokojenou dovolenou nám může zajistit správná ochrana a vhodné rozvržení denních aktivit v horkých letních dnech. Zakoupením slušivých kloboučků, plážových halen, slunečních brýlí a opalovacích prostředků s ochrannými filtry vyhovíme nejen módním trendům, ale především prospějeme svému zdraví. Stejně jako zajištěním dostatečného množství tekutin.

S ODPOVĚDNOSTÍ ZA DĚTI
Nechceme-li prožít zbytek dne i dovolené přikládáním mokrých studených obkladů, stříkáním panthenolové pěny a podáváním Paralenu, rozhodně nezůstaneme na slunci přes poledne mezi 11. a 15. hodinou. Pro tuto dobu se pokoušíme dětem vymyslet přitažlivý náhradní program. Například honbu za pokladem ve stinném lese, hrajeme společenské hry, čteme pohádky, vyrábíme dárečky z přírodnin, malujeme, navštěvujeme místní pamětihodnosti. Rozhodně ale nepřipusťme nudu a zahálku, protože ta je matkou všech hříchů. A ještě připomínám, že kojence bychom neměli bez ochrany vystavit plnému slunci ani na zmíněných několik minut.
Problém sebepoškozování při nadměrném slunění jako hřích podle pátého přikázání nechávám jako teologickou otázkou otevřenou pro diskusi. Za svoje děti však nesu odpovědnost před lidmi i Bohem.
Přeji všem krásnou slunnou dovolenou u vody a hodně prožitých radostí s dětmi.
ANNA ONDRAČKOVÁ, klinický onkolog


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou