26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Pro církev s amazonskou tváří

18. 2. 2020

|
Tisk
|

Papež František zveřejnil apoštolskou exhortaci „Milovaná Amazonie“.

Vydání: 2020/8 Pro církev s amazonskou tváří, 18.2.2020, Autor: Tereza Zavadilová


Očekávaný dokument „Querida Amazonia“ sice nakonec nepovolil v odlehlých oblastech Amazonie kněžské svěcení ženatých mužů (viri probati) ani jáhenství žen, ale vybízí k hlubším změnám v církvi a novým způsobům služby. Zvláště zdůrazňuje roli laiků a smělost i kreativitu při hlásání evangelia.
Neméně důležitým tématem je ochrana nenahraditelné amazonské přírody, zvláště před kácením pralesů, těžbou nerostů či omezováním práv původních obyvatel a jejich vytlačováním do měst. „František vybízí věřící, aby cítili rozhořčení při pohledu na ničení životního prostředí a ohrožení lidské důstojnosti jejích obyvatel, jak už dříve poukazoval papež Benedikt XVI.,“ řekl kardinál Czerny SJ, zvláštní sekretář synody, v rozhovoru pro vatikánský deník L’Osservatore Romano. „Papež říká, že není dobré zvykat si na zlo. Proto vybízí k vytváření sítí solidarity a rozvoje, které by překonaly různé projevy koloniální mentality,“ vysvětlil kardinál.
Podle něj je podstatou exhortace „papežova láska k Amazonii“ a „čtyři sny“ o ní: nasazení všech lidí za obranu práv původních a nejchudších obyvatel Amazonie, zachování kulturního bohatství, překypujícího života tamní přírody a křesťanských komunit, které budují „církev s amazonskou tváří“. „Jedině to, co je milováno, může být zachráněno,“ uvedl kardinál Czerny při tiskové konferenci u příležitosti zveřejnění textu. Andrea Tornielli, ediční ředitel vatikánských médií, shrnul exhortaci takto: „Je to milostný dopis, který neobsahuje jen poetické výrazy, ale také každodenní drama v této oblasti.“ V exhortaci, tedy v závazném dokumentu sloužícím k povzbuzení věřících, která ve španělštině nese název Querida Amazonia (Milovaná Amazonie), se papež věnuje hlásání evangelia, misii, kultuře, životnímu prostředí nebo ekonomice.
Dlouhé roky bez svátostí
Čtyřicetistránkový text o čtyřech kapitolách je výsledkem podzimní synody o Amazonii, na kterou do Vatikánu přijelo téměř 200 katolických biskupů z Jižní Ameriky. Obrací se zejména k obyvatelům devíti latinskoamerických států (Brazílie, Bolívie, Kolumbie, Ekvádoru, Guyany, Peru, Surinamu, Venezuely a Francouzské Guayany) s cca 20 miliony obyvatel.
Některá témata jsou však univerzální, určená pro celou církev – např. role duchovenské služby. Většina latinskoamerických biskupů se totiž na synodě vyslovila pro možnost svěcení ženatých mužů osvědčených ve víře (viri probati), neboť v odlehlých koutech jihoamerického deštného pralesa je velký nedostatek kněží, a věřící se proto musí často dlouhé měsíce obejít bez mší svatých nebo svátosti smíření. Některé komunity takto žijí dokonce desítky let.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou