26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Přípravy na beatifikaci Jana Pavla II. vrcholí

27. 4. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/18 Jan Pavel II., 27.4.2011, Autor: Tomáš Kutil

Už nadcházející neděli 1. května prohlásí papež Benedikt XVI. svého předchůdce na stolci sv. Petra za blahoslaveného. Na tuto velkou slavnost, jíž se podle odhadů zúčastní dva a půl milionu poutníků, se horečnatě připravuje nejen celý Řím, ale v těchto dnech finišují i přípravy na cestu mnoha skupin, které se na blahořečení Jana Pavla II. chystají. Na náměstí sv. Petra nebudou chybět ani Češi.

Kromě mnoha jiných se do Říma vydá i zhruba třicetičlenná výprava studentů a pedagogů z pražských církevních škol v Ječné ulici. Výpravu iniciovala ta, která má předchozího papeže dokonce v názvu – Církevní střední zdravotnická škola Jana Pavla II. Pojedou ale i žáci a pedagogové ze dvou dalších škol, které sídlí ve stejné budově – Střední odborné školy sociální sv. Zdislavy a Vyšší odborné školy zdravotnické Suverénního řádu maltézských rytířů. „Nepřestává mě fascinovat, že Jan Pavel II. byl náš současník a pověst svatého muže měl už za svého života. Na beatifikaci se moc těším a doufám, že ji prožiji i duchovně,“ říká pedagožka Olga Gabrielová, která má na starosti organizaci celé pouti. „O beatifikaci jsem se dozvěděla zhruba v lednu, myslím, že dokonce z KT, a hned mě napadlo, že by bylo moc hezké se na ni vypravit,“ vzpomíná pedagožka. Navrhla to ve škole, a když vedení souhlasilo, začala shánět kontakty a cestu připravovat. Následně pak oslovila studenty a své kolegy. „Přestože to není zrovna levné, potěšilo mě, kolik lidí se přihlásilo. Jsem moc ráda, že děti mají o Jana Pavla II. takový zájem,“ dodává Olga Gabrielová, kterou do Říma doprovodí i její syn. Aby se studenti v Římě dobře orientovali, připravují školy v Ječné též poutnickou brožurku a zpěvník. Několik poutí na beatifikaci organizuje také poutnické centrum královéhradeckého biskupství, které má na starosti i oficiální výpravu českých a moravských biskupů. Kromě letecké pouti s nimi centrum zajišťuje několik výprav autobusy či speciálním vlakem.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou