16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Zlatý kočár i obrazy Madony

4. 12. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/49 Mediální hvězdy církve, 4.12.2006, Autor: Ivana Jeništová

Příloha: Doma

Arcidiecézní muzeum v Olomouci najdete v těsném sousedství katedrály sv. Václava. Kovaná vrata otevřená dokořán zvou ke vstupu na nádvoří. Tady v dávných dobách stávalo moravské sídlo Přemyslovců, tady byl před 700 lety zavražděn poslední Přemyslovec Václav III.
Rodinka s dětmi vstupuje do budovy. Přízemí se větví do několika prohlídkových tras: ta první míří přímo k slavnému kočáru olomouckého biskupa Ferdinanda Julia Troyera. Kolik koní asi kočár táhlo? Zdalipak moc nedrncal při jízdě po středověké dlažbě? Zlatý kočár, na jehož obnově pracovali restaurátoři celé dva roky, je největším ze tří barokních ceremoniálních vozů ve sbírkách olomouckého arcibiskupství. Vůz samotný váží tři tuny a se zápřahem šesti koní dosahoval délky 16 metrů. Biskup Troyer jej koupil asi v roce 1746 ve Vídni od rodiny Kinských.
Návštěvníci procházejí přízemím muzea. Románské základy jsou rozsáhlé, je tu i středověká z kuchyně s dřevěným výtahem na jídlo. V jedné ze síní probíhá výstava liturgického umění Neklidem k Bohu. Díla autorů z přelomu 19. a 20. století – Františka Bílka, Felixe Jeneweina a dalších – budou vystavena až do konce letošního roku.
V prvním poschodí paláce je obrazárna se stálými exponáty, k nimž občas přibude nový. V listopadu to byla např. Madona se zvířaty od anonymního následovníka Albrechta Dürera z roku 1503. Madona sedí na drnové lavičce v krajině. Svatý Josef nabírá vodu ze studny, u hrázděného domu je kočkodan. Na obzoru krajiny ční hrad. Zvířata i rostliny tu mají symbolický význam: pomněnka, violka, jahodník, kosatec jsou rostlinami Panny Marie, její neposkvrněnost symbolizuje studna s vodou, labuť a perlorodka, z níž také vzešla vzácná perla. Na Kristovo utrpení ukazují stehlík, hýl a býk, a na jeho vzkříšení motýl – symbol zmrtvýchvstání.
Arcidiecézní muzeum nabízí mnoho skvostů ze sbírek olomouckých biskupů. Patří k nim třeba Madona s rouškou od Lukase Cranacha, nebo obraz Ecce Homo, který malovala Elisabeta Sirani, v dětství považovaná za zázračné dítě. V Arcidiecézním muzeu se dá pobýt celý den. Dá se zajít také na koncert či jinou akci do Mozartova sálu s klavírem, na který kdysi hrál malý Wolfgang. A když se potřebujete občerstvit, navštivte kavárnu, která se také v areálu nachází. Ve středu a neděli je vstup do muzea zdarma.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou