26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Žijeme jakoby intenzivněji...

16. 4. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/16 Současná dětská kniha: kvalita či kýč?, 16.4.2007, Autor: Iva Peřinová

Příloha: Doma

MUDr. Petr Popov je primářem oddělení léčby závislostí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Vaše práce je hodně neveselá, když se setkáváte s tím, kam až droga může člověka zavést.
Na jednu stranu je to práce těžká, náročná a smutná, ale existují i protipóly – například když vidíme, jak člověk, který k nám velmi často přijde ve strašlivém stavu, se sám v sobě najde. V tomto směru je naše práce velmi radostná záležitost. Potkávám třeba bývalé pacienty, kteří úspěšně abstinují, dali do pořádku svůj život, začala jim fungovat rodina, vrátily se k nim děti, oni se vrátili k manželce... Je to obrovská satisfakce.

Nemusíte odpovídat, ale vy sám jste abstinent a nekuřák?
Na druhou otázku odpovídám vždycky velmi rád, protože jsem nekuřák. Na první odpovídám nerad, protože je do určité míry irelevantní: nejsem úplný abstinent, ale pro člověka, který léčí závislosti, není nezbytné, aby plně abstinoval. Je však nutné, aby sám nebyl závislý, respektive aby měl svoji eventuální závislost zvládnutou. Mezi našimi kolegy je několik lidí, kteří se ze závislosti léčili, dokázali ji zvládnout, uzdravili se a stali se z nich profesionálové.

Je u nás dostatečně zajištěna ambulantní péče o závislé?
Není. Jedním z důvodů je, že to chce málokdo z lékařů dělat: když někdo provozuje soukromou psychiatrickou praxi, často nechce s těmito pacienty pracovat už jen pro jejich nespolehlivost. Když mu z objednaných deseti lidí čtyři bez omluvy nepřijdou, je to znát. A on musí z něčeho platit nájem a sestřičku. I u nás při hospitalizacích zažíváme podobnou nekázeň.

Dostane takový člověk šanci podruhé?
Další šanci pochopitelně dostane. Pokud by se to stávalo opakovaně, už bychom váhali.

Jakou roli hraje v léčbě pevná vůle?
Často převažuje názor, že tito lidé vůbec pevnou vůli nemají. Já mám někdy pocit, že je to paradoxně obráceně, protože když slyšíte jejich životní příběhy, jsou tam situace, ve kterých by člověk bez pevné vůle neobstál. Navenek to paradoxně vypadá tak, že mají pevnou vůli dělat věci, které by většina z nás dělat nemohla. Je to možná tak, že ta mocná energie vůle se obrací proti nim samým, působí autodestruktivně, pracují proti sobě s pocitem, že pro sebe něco dělají. Závislost bývá často doprovázena dalšími diagnózami a poruchy vůle mezi ně rozhodně patří. Otázkou je, co bylo dřív – jestli nějaká porucha vůle a na ni se navázalo užívání návykových látek, nebo na začátku byla jiná porucha a pod jejím vlivem začal dotyčný třeba víc pít, protože mu to přinášelo úlevu – například při depresi. Relativně častý průběh je ale také takový, že člověk nezačne pít z deprese, ale až kvůli pití si depresi vypěstuje.

Drogy byly ve společnosti vždycky. Čím je dnešní doba jiná?
Jsou to nové drogy. Ty staré nezmizely, jen si na ně společnost zvykla – zejména jde o alkohol a tabák. Současná nabídka je mnohem širší, čili je větší riziko, že si mezi ní vybere každý tu svoji, protože ne každému chutná alkohol. Žijeme jakoby intenzivněji, rychleji a s tím souvisí větší tendence používat látky, které by nám k tomu mohly jakoby pomoci – jsou to různé stimulační drogy. Nebo naopak drogy s tlumivým efektem, abychom dokázali v tom krátkém čase, který nám zbývá, intenzivněji relaxovat, účinněji zapomenout a vypnout.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou