26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Za adventní poezií do Znojma-Louky

5. 12. 2005

|
Tisk
|

Vydání: 2005/50 Církev na horách, 5.12.2005, Autor: Václav Štaud

Příloha: Doma

Ve Znojmě letos začal advent už v předvečer první adventní neděle, kdy se louckým klášterním chrámem, proslulým jedinečnou akustikou, nesly vznešené tóny duchovní hudby. První ze čtveřice sobotních koncertů zde s úspěchem provedl smíšený pěvecký sbor Sonitus z Písku.

Znojmo je známé jako město klášterů, z nichž většina povstala ve 13. století. To byli do města uvedeni minorité, křižovníci s červenou hvězdou, dominikáni a klarisky. V 17. století pak přibyli jezuité a kapucíni. Nejstarší znojemský klášter však už od roku 1190 patřil premonstrátům. Založen byl knížetem Konrádem Otou u řeky Dyje na louce pod městem a po celá staletí patřil k nejvýznamnějším na Moravě. Název Louka mu zůstal dodnes.

Premonstráti překonali řadu těžkých období. Během husitských válek byly jejich románské budovy rozbořeny a znovu vystavěny pozdně goticky. V době reformace klášter jako řada dalších zpustl, byl také vyrabován švédskými vojsky. Roku 1748 začala barokní přestavba - tak velkolepá, že její torzo budí obdiv dodnes. Vše zastavilo v roce 1784 zrušení kláštera Josefem II. Objekty dostala tabáková továrna a pak – až do nedávných dnů – sloužily jako kasárna. Dnes je většina prostor prázdných, volají po opravě. Jen několik sálů slouží vinařskému muzeu.

S louckým klášterem je spojena řada zajímavostí. Například premiéra okurek na Znojemsku v závěru 16. století. O okurkách se věřilo, že dovedou vyléčit mor a řeholníci je pěstovali v klášterní zahradě. Odkud se postupně rozšířily do celé oblasti. Na počátku 18. století pak v Louce působil slavný konstruktér bleskosvodu Prokop Diviš.

Kostel Panny Marie a sv. Václava byl po zrušení kláštera změněn na farní a právě před dvěma roky se duchovní správy v Louce po více než dvou stoletích znovu ujali premonstráti, dva členové strahovské kanonie. Památku převzali během rekonstrukčních prací. V dobrém stavu je již románská krypta i gotická „opatská“ kaple sv. Šebestiána, opravy končí také v renesanční kapli sv. Norberta. Chrám však potřebuje další investice, mimo jiné na opravy vzácných varhan, které jsou uváděny jako nejstarší funkční nástroj na Moravě.

Začínali s 30 betlémy

V poslední době je o aktivitách loucké farnosti slyšet stále častěji. Každoročně se zde setkávají političtí vězni. Mši svatou jim sloužíval želivský pan opat Vít Tajovský; tento úkol převzal letos v listopadu jeho nástupce Ignác Kramár.

K dalším akcím farníků patří zmíněné adventní koncerty i výstavy betlémů. „Začínali jsme v roce 2000 s třiceti betlémy, loni už jich bylo vystaveno 126 a letos určitě přibudou další,“ řekl nám nadšený organizátor výstav Antonín Valena. Jde o nejrůznější ztvárnění Kristova narození. Některá z nich jsou replikami vzácných lidových děl z Ústeckoorlicka či Třebíčska, podklady pro jiné vytvořili známí umělci. Mnozí občané Znojemska, kteří se dali strhnout betlémářskou zálibou, nové domácí betlémy dokončují teprve v adventních dnech a přinesou je až v průběhu výstavy. Vyřezávané, papírové a různě lepené, keramické, z kukuřičného šustí a některé také medově vonící - z čerstvého perníku. Mezi účastníky prvního koncertu a zahájení výstavy budil letos největší pozornost betlém, jehož téměř sto figurek a ozdob upekly a nazdobily sestry boromejky z nedalekého Hradiště svatého Hypolita. Vystaveno je tu ještě více než tisíc vánočních pohlednic. Jsou výběrem ze sbírky A. Valeny, obsahující na čtyři tisíce kusů.

Výstava na obou rozsáhlých bočních emporách louckého kostela bude otevřena do 8. ledna 2006, a to vždy v sobotu od 14 do 18 hodin a o nedělích a svátcích od 9.30 do 11.30 a od 14 do 18 hodin. Zájemci ze vzdálenějších míst si mohou individuální vstup a prohlídku chrámového objektu dohodnout na faře.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou