23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Výuka islámu na německých školách

2. 7. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/27 Velehradské dvojčíslo, 2.7.2007

Příloha: Perspektivy

Potíže s integrací muslimských menšin má řada západoevropských zemí. Také Německo. Nedošlo tam sice k podobným jevům jako v Paříži nebo v Londýně, ale důvodů k znepokojení je dost. Děti z muslimských rodin sice chodí do německých škol, ovšem výuku často zanedbávají, jejich rodiče se školou nespolupracují, turečtí a arabští výrostci šikanují učitele a německé vrstevníky. I tam přitahují koránské školy nespokojence a v místním muslimském prostředí nacházejí útočiště militantní islamisté.
Vláda podporuje osvojování němčiny a vyzývá německé muslimy, aby zakládali svá sdružení, která by je reprezentovala navenek. Chce je vtáhnout do občanské společnosti. Snadné to není. Vzniká projekt výuky islámu na německých školách, a to v němčině. Objevují se překážky. Kdo bude učit? Dětí z muslimských rodin jsou tam statisíce. Kde vzít tisíce učitelů?
Na některých univerzitách vznikly katedry islamologie, které by je měly připravovat. Začínají na nich působit rodilí Němci, kteří konvertovali k islámu (takových konverzí je tam každoročně několik tisíc). Zatím neexistuje didaktika takové výuky. Přistěhovalci patřili v zemích svého původu k nižším vrstvám, jejich nízká vzdělanost (i náboženská) poznamenává také jejich děti. Náboženská formace v muslimských komunitách probíhá tradičně, tedy ústně, vesměs stylem otázka-odpověď (jak to známe z katechismů).
Chystaná strategie výuky islámu má mít „západní“ ráz. Nechce se vyhýbat racionální reflexi náboženské víry, což není v islámu obvyklé. Jak přijmou novou vymoženost (pokud se prosadí) žáci a rodiče, není známo. Jde o pozoruhodný experiment. Pokud se podaří a pokud jej budou tolerovat země světového islámského společenství, může znamenat změnu průběhu soužití obou komunit. Jeho nezdar bude prognosticky neblahý, protože jiný integrační projekt zatím na Západě neexistuje. Bude to iniciativa nejméně na jednu generaci. Zatím chybějí lidé, kteří by ji realizovali.
od
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou