16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vůně do každé rodiny

8. 2. 2005

|
Tisk
|

Vydání: 2005/7 Usmíření s církví, 8.2.2005, Autor: Iva Peřinová

Příloha: Doma

Věřící nevidomá absolventka řady zdravotnických kurzů a dvou vysokých škol: psychologie a sociální práce na Filozofické fakultě UK. Několik let pracovala s rodinami, ve kterých se narodilo dítě s postižením (Timea Vidová odmítá spojení „postižené dítě.“). Nyní má soukromou praxi.

Jste psycholožka a socioložka. Kromě toho se zabýváte masážemi a aromaterapií. Jak lze tyto postupy skloubit?

Velmi dobře. Psychická nepohoda se mnohdy odráží nejprve v rovině fyzické a dlouhodobé fyzické obtíže nám naopak znepříjemňují naše vnitřní prožitky a stav našeho nitra. Podle mne kráčí naše tělo ruku v ruce s duší a je jen otázkou, na které straně se začne problém projevovat nejdříve. Psychologické postupy ve své praxi spojuji s dalšími metodami - vždy záleží na tom, čemu je klient otevřený. Aromaterapie je naší nejstarší smyslovou vývojovou pamětí, vůně nám totiž v psychické rovině dokážou spouštět řadu pocitů a připomínat dávné zážitky. Vůně skořice třeba mnohým klientům přinese vzpomínku na babičku s jejím báječným štrúdlem. A to už je pocit, se kterým se pak dá psychologicky pracovat.

 

Jak může s vůněmi zacházet laik?

Nejjednodušší je koupit si aromaterapeutické olejíčky ve specializovaných prodejnách nebo některých lékárnách. Jak je vybírat? Opatrně si čuchnout - já osobně doporučuji nejprve očuchat víčko. Některé silice jsou totiž hodně intenzivní, ne každému může být jejich vůně příjemná.

Podle čeho je třeba vybírat?

Každý by měl volit to, co je mu subjektivně příjemné. V obecné rovině se dá říci, že citrusové vůně (grepy, citróny, pomeranče) jsou povzbuzující a navozují pocit radosti. Naopak třeba hřebíček nebo bazalka jsou těžší, silnější vůně, které uklidňují a harmonizují. Připomínám, že těchto „těžších olejů“ se dává méně než třeba citrusových vůní. Při nachlazení můžeme použít olejíčky eukalyptu, u malých dětí je velmi vhodná borovice.

 

Jak lze vůně aplikovat?

Nejjednodušší je kapat olejíčky do aromalampy. Při nastuzení můžeme nakapat silice do rostlinných - třeba slunečnicových – olejů a masírovat si tekutinou hrudník, klouby na rukou a kotníky na nohou nebo další místa. Při těchto masážích si dáváme pár kapek vůně do polévkové lžíce oleje.

 

Co s častými bolestmi hlavy?

Dají se vyzkoušet právě eukalyptové nebo mátové silice. Pokud osoba netrpí nízkým tlakem, je vhodný i levandulový olej. Pozor: většina silic je tak silná, že se nesmí dávat přímo na kůži. Levandulový olej, nebo tea tree oil, jsou v tomto směru výjimky. Tea tree velmi dobře hojí rány a dezinfikuje. Je možné ho nosit s sebou i jako určitou formu první pomoci a natírat jím třeba rozbitá kolínka dětí nebo jím ošetřit štípanec. Je to dezinfekční prostředek, který zároveň tiší bolest a zmírňuje svědění.

 

Radíte tedy: vůni do každé rodiny.

Vůně do našeho světa jednoznačně patří. A když přijdu domu z práce napjatá a podrážděná, je přece lepší připravit si nějakou jemnou vůni než se doma pohádat.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou