26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Usměvavý papež Jan Pavel I.

21. 8. 2018

|
Tisk
|

Většina čtenářů nebude mít problém přidělit některému z bývalých papežů jeho občanské jméno: Jan XXIII. jako Angelo Roncalli, Pavel VI. jako Giovanni Battista Montini, Jan Pavel II. jako Karol Wojtyła nebo Benedikt XVI. jako Joseph Ratzinger. Kdo však ví, jakému papeži patřilo občanské jméno Albino Luciani? Nápověda může znít: šlo o nejkratší pontifikát v dějinách. Začal právě před 40 lety.

Vydání: 2018/34 Strahovský klášter s novým opatem, 21.8.2018, Autor: Lukáš Nosek

Příloha: Perspektivy 34


Papež Jan Pavel I. pocházel z poměrně chudé rodiny z italského Canale d‘Agordo východně od Bolzana v severní Itálii. Narodil se 17. října 1912. Po maturitě vstoupil do semináře v Bellunu a v roce 1935 byl vysvěcen na kněze. V Bellunu následně působil více než dvacet let jako kněz a učitel. V roce 1958 byl jmenován biskupem v menší diecézi Vittorio Veneto severně od Benátek, vysvěcen byl samotným papežem Janem XXIII. ve Vatikánu. Po deseti letech v roce 1969 byl povolán na arcibiskupský stolec do Benátek. V březnu 1973 byl kreován kardinálem. Po smrti papeže Pavla VI. (6. srpna 1978) se kardinál Luciani účastnil konkláve a dne 26. srpna byl zvolen. Vybral si jméno Jan Pavel I. Svými několika proslovy a spontánními projevy, s humorem, nenuceností a lidskou ryzostí se připravovala novodobá forma pontifikátu. Žel Bůh měl jiné plány a Jana Pavla I. k sobě povolal. Snad příliš brzy. Zemřel náhle v noci z 28. na 29. září 1978, tedy přesně 33 dní po svém zvolení. Jako příčina smrti bylo uvedeno srdeční selhání. I přes konspirační teorie o otravě založené na údajně příliš odvážných plánech reformy Vatikánu a z toho plynoucím silném odporu řady zaměstnanců vatikánské kurie se časem vyjasnilo, že Jan Pavel I. měl dlouhodobě zdravotní potíže a během svého krátkého pontifikátu si několikrát stěžoval na velmi namáhavý program.
Pokora a humor
Odborníci se shodují, že jeho charakteristické vlastnosti, kterými vynikal již v předválečném období, se ani přijetím biskupského svěcení, ani volbou za papeže nezměnily. Všímají si jeho rozvážnosti v posuzování pastoračních situací nebo prostoty života bez vší okázalosti. Nejzásadnějším a nejviditelnějším rysem, kterým na sebe papež Luciani upozornil, byl však jeho úsměv. „Papež, který se usmívá.“ I tak ho titulovali novináři a média z celého světa. „Úsměv Boží“ se zase jmenuje italský životopisný film věnovaný nejkratšímu pontifikátu v dějinách.
Oproti důstojnému Pavlu VI. byl Luciani o dvacet let mladší a snad i bezprostřednější a přístupnější. Například velmi často hovořil v osobním tónu, kdy vzpomínal na příběhy z Benátek a Vittoria Veneta, kde byl biskupem. A srdce posluchačů si také získal tím, že často, snad dokonce pokaždé, prosil o modlitbu.
Již při prvním veřejném vystoupení z balkónu svatopetrské baziliky si lidi získal také svou pokorou a smyslem pro humor. O den později, 27. srpna, kdy již vedl modlitbu Anděl Páně při promluvě spatra, mimo jiné řekl:

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou