26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Tentokrát byl vybrán Jaroslav Med

1. 2. 2005

|
Tisk
|

Vydání: 2005/6 Katolíci a hudba, 1.2.2005, Autor: Karel Kraus

Příloha: Perspektivy

Na knihu, kterou bychom si určitě měli přečíst, nás na tomto místě pravidelně upozorňuje literární historik a kritik Jaroslav Med, nastávajícími bohemisty i bohoslovci uctívaný vysokoškolský pedagog. Činí tak s obdivuhodným přehledem a vkusem; kdybychom se pokaždé řídili jeho radou, máme už doma - po sérii jeho už publikovaných doporučení - znamenitou knihovničku. Dnes je mým úkolem doplnit, co by v ní rozhodně chybět nemělo: nedávno vydaní Spisovatelé ve stínu, k nimž tentokrát nemůže upoutat čtenářský zájem řádný garant této rubriky, neboť knihu napsal sám, a dobrý mrav nepřipouští, aby o vlastním díle referoval jeho autor. (Jsem ovšem přesvědčen, že osobnost eminentně kritického ducha, jakou je právě Jaroslav Med, by byla nejen nejzasvěcenějším, ale i nestranným a přísným soudcem svého textu.)

Spisovatelé ve stínu vyšli poprvé už před devíti lety, čtenářská obliba i potřeba si však vyžádala nové vydání, autorem podstatně rozšířené. K více než tuctu básníků a spisovatelů již dříve portrétovaných přibyly nyní dvě zásadní studie o Vladimíru Vokolkovi a F. D. Merthovi, a hlavně encyklopedicky pojatý přehled českého křesťansky orientovaného písemnictví od prvních poválečných let až do konce let osmdesátých. Jednotlivé fáze většinou strastného vývoje tu neoddělují památné události kulturní, ale - pro tehdejší dobu příznačně - posuny ve sféře moci, tj. střídající se období zarytější či poněkud ochabující represe. Proto také musely být v Medově přehledu věnovány zvláštní kapitoly produkci samizdatové a exilové.

Jestliže texty zařazené do prvního vydání (vznikaly od počátku devadesátých let) mohly na první pohled budit dojem, že jejich tvůrci se vůči ostatní poezii a próze vymezují hlavně tematikou a pohledem přesahujícím horizont pouhé vezdejšnosti, nynější skladba knihy tíhne k důmyslně vyváženému celku. V první, rozsáhlejší části nacházíme totiž studie, portréty i drobnější medailony, které se snaží pronikat k osobnostnímu jádru vybraných umělců a s respektem i zalíbením charakterizovat jak jejich básnický a lidský typ, tak i prameny jejich obraznosti a druh rukopisu. K většinou monograficky pojatým textům je nyní - a to je na nové edici obzvláště cenné i poučné - nastaven protějšek, syntetizující zrcadlo, v němž se (počínaje rokem 1945) obráží celý proud křesťansky inspirovaných autorů. Myslím, že se tu na ně poprvé otevírá pohled tak obdivuhodně erudovaný, úhrnný, a přitom zažitý a promeditovaný. Jaroslav Med si byl vědom odpovědnosti, jakou na sebe vzal (jeho uvážlivé formulace to dokládají), chtěl-li vytvořit spolehlivý a hodnověrný obraz celé jedné nepominutelné oblasti české literatury. Obraz, který se domáhal tím nestrannější spravedlivosti, čím větší bezpráví bylo po dlouhá desetiletí pácháno na odstrkovaných, umlčovaných i tvrdě likvidovaných reprezentantech této živé větve našeho básnictví.

Specifický přínos jednotlivých osobností a směrů a závažných děl vystupuje z panoramatického záběru zřetelně a v přiměřených proporcích. Nepřehlédnutelnou živost však dodává Spisovatelům ve stínu Medovo všudyprosvítající zaujetí, profesí neotupené zalíbení v četbě, schopnost vychutnávat verš a větu, poddávat se básníkově imaginaci a pak bohatým, tvárným a výstižným slovníkem svádět k čtenářskému souputnictví.

Jako každé zdařilé dílo, přináší také Medova kniha nejen poučení a požitek, ale podněcuje další přání, a přirozeně i otázky. Z autorových náznaků a odkazů je zjevné, že literární produkci - a zdaleka ne jen tu domácí - sleduje v nebývalém rozsahu. Bylo by tedy nedorozuměním a křivdou kategorizovat ho jako pouhého specialistu na podobor „křesťanští spisovatelé“ v českém písemnictví. Vždyť sotva u nás najdeme znalce povolanějšího k tomu, aby autory této části literárního života vyvedl jak ze stínu, tak především z konfesně vymezené ohrádky a vkloubil je do úplného obrazu naší poezie. Zůstáváme to postiženým dlužni už pro všechny ústrky, jimž byli vystaveni, ale ještě víc (a to na prvním místě) pro skutečné hodnoty, které vytvořili. Nemusíme si takový úkon zadostiučinění představovat jako několikasvazkové učené kompendium, dnes už dávno přesahující síly jednotlivce, ale spíš jako důkladnou, kriticky obzíravou studii, jakýsi zřetelně vymodelovaný reliéf celého poetického terénu za posledních sto let.

Smyslem takového projektu by pochopitelně nebyla pouze historická spravedlnost. Předpokládám, že leckoho by zajímalo, zda, nakolik a čím dnes promlouvají v tom celkovém kontextu díla těch největších (Březiny, Holana, Zahradníčka), nebo zas dříve marginalizovaných (Demla, Reynka), jaká je jejich ozvučnost ve světě, který se - už po jejich smrti - neuvěřitelně proměnil v myšlení, morálce, senzitivitě a ovšem i ve vztahu k náboženství. V praxi to samozřejmě řeší kvantifikovatelný čtenářský zájem, jenže hovoří-li se tak naléhavě o krizi křesťanské víry, čím oslovují tito převážně „předkoncilní“ básníci dnes? Nezasahují silou metaforických vyjádření do duší, do nichž katechetická racionalita proniknout nedokáže? Nebo nachází spřízněný ohlas právě jejich „konzervatismus“? Ostatně kde a jak probíhají dnes rozlišující hranice mezi konfesními, náboženskými, duchovními proudy uvnitř takto charakterizované literatury, a jak mezi ní a majoritou celé té „ostatní“?

Je jistě nemravné vymáhat od díla odpovědi na otázky, jež si nekladlo. Proto doufám, že má slova z toho obviněna nebudou, neboť jde o pouhá desiderata škemrající o pozornost autora, který svými Spisovateli ve stínu položil tak solidní - a navíc čtivý a noblesně koncipovaný - základ dalšího zkoumání. Základ, bez něhož se ve výškách poletující mudrlanti nemohou sice obejít, ale sami nejsou schopni ho napsat.
* * *
Jaroslav MED: Spisovatelé ve stínu. Portál, Praha 2004

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou