16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vyhrál Boží stopař P. Heryána

6. 3. 2018

|
Tisk
|

Letošní literární anketa KT Dobrá kniha zná svého vítěze. Je jím P. LADISLAV HERYÁN, známý salesián, biblista a pedagog, se svou knihou Stopařem na této zemi.

Vydání: 2018/10 Novináře pohřbil arcibiskup, 6.3.2018, Autor: Jan Paulas

Příloha: Dobrá kniha KT


Bylo to napínavé až do posledního hlasu. Vítězem letošní ankety Dobrá kniha se nakonec stal salesián P. Ladislav Heryán. Už v loňské anketě mu uniklo vítězství jen o jeden hlas – nyní s novinkou Stopařem na této zemi se 16 hlasy už vyhrál.
Také druhé místo obsadil kněz: Marek Vácha se svými Nevyžádanými radami mládeži. Jeho knížka zvítězila v podzimní čtenářské anketě KT a nyní jí k triumfu scházely pouhé dva hlasy. Bronzovou příčku pak obsadila s 11 hlasy kniha hovorů novináře Petera Seewalda s Benediktem XVI. Poslední rozhovory, která je závěrečným životním bilancováním emeritního papeže.
Letošní knižní zápolení přineslo velmi těsné výsledky, o čemž svědčí hned čtyři tituly na 4. místě. O tuto bramborovou medaili se podělily také dvě knihy, které jsou spojené s Katolickým týdeníkem. Jednu sám vydal – paměti Taťány Lukešové Píšu, dokud si pamatuju – a u jedné byli spoluautory redaktoři KT Tomáš Kutil a Jan Paulas. Vedli totiž knižní rozhovor s boromejkou Angelikou Pintířovou Padá mi to z nebe. Stejný počet hlasů získal také Miloš Doležal se svou knihou Za, která je jeho ohlédnutím za řadou známých i neznámých osobností, a P. Tomáš Petráček s historickou reflexí Západ a jeho víra.
Závěrečný díl monumentálního projektu Česká katolická literatura v českých zemích 1945–1989 Martina C. Putny dosáhl na osmou příčku. O tu se dělí s dalšími dvěma tituly, které spojuje křestní jméno autora. Jeden Timothy, zvaný dále Snyder, uděluje ve své knize Tyranie dvacet lekcí z evropských dějin 20. století a druhý Timothy, dominikán Radcliffe, si zase ve své knize klade v dnešní době nanejvýš aktuální otázku Proč být křesťan?. A zmiňme ještě 11. příčku – pozoruhodný knižní rozhovor Martina Veselovského s biskupem Tomášem Holubem Biskup na snowboardu.
Nejúspěšnějím nakladatelstvím se stal Vyšehrad.


Výsledky ankety
 
1. místo: 16 hlasů
Ladislav Heryán: Stopařem na této zemi. O Boží velkorysosti mezi námi. (Portál)


2. místo: 14 hlasů
Marek Orko Vácha: Nevyžádané rady mládeži (Cesta)


3. místo: 11 hlasů
Benedikt XVI.: Poslední rozhovory s Peterem Seewaldem (Barrister & Principal)
4.–7. místo: 7 hlasů
Miloš Doležal: Za (Torst)

Taťána Lukešová: Píšu, dokud si pamatuju. Vzpomínky a deníky (Katolický týdeník)
Tomáš Petráček: Západ a jeho víra. 9,5 teze k dopadům Lutherovy reformace (Vyšehrad)
Angelika Pintířová – Tomáš Kutil, Jan Paulas: Padá mi to z nebe (Portál)
 
8.–10. místo: 5 hlasů

Martin C. Putna: Česká katolická literatura v českých zemích 1945–1989 (Torst)
Timothy Radcliffe: Proč být křesťan? (Krystal OP)
Timothy Snyder: Tyranie  20 lekcí z 20. století (Paseka a Prostor)


11. místo: 4 hlasy
Tomáš Holub –Martin Veselovský: Biskup na snowboardu (Vyšehrad)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou