26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Půst je příležitostí k proměně. Využijme ji

28. 2. 2017

|
Tisk
|

Čtyřicet dní do Velikonoc, které jsou před námi, nás zve k proměně. Nutně nemusí být způsobena jen askezí či sebezáporem. K postní době můžeme přistoupit také jako k výzvě ke smíření nebo prohloubení modlitby.

Vydání: 2017/9 Jak mají křesťané reagovat na uprchlíky?, 28.2.2017

Příloha: Průvodce postní dobou

Je před námi období, které můžeme naplnit sebezápory i proměnou vztahů k lidem okolo nás


Co si budeme nalhávat: jsou i populárnější liturgická období. Půst míváme často spojený s představou sebezáporu. Jistou míru odříkání si během půstu mnoho z nás i „dopřeje“: vyhneme se některým pokrmům, omezíme zábavu, vezmeme do ruky knihu s duchovní tematikou... Sem tam uděláme i nějaký ten dobrý skutek či přispějeme na bohulibé účely. Stačí to? A je právě tohle podstatou půstu?
Postní přílohu KT jsme zaměřili na postní témata, která bývají opomíjená. Půst od něčeho, nebo půst k něčemu? To je výzva, nad kterou se zamyslel kanovník kapituly Všech svatých na pražském Hradě a vysokoškolský pedagog P. Matúš Kocian. „Slovo půst by si dnes leckdo mohl splést s dietou. V ní jde ale o mě, o moje dobro. V postu jde o někoho jiného. Půst je vyjádřením vztahu k tomu druhému: k Bohu, lidem, tvorům, světu,“ uvádí P. Kocian.
Půst jako čas modlitby bylo redakční zadání pro někdejšího trapistického mnicha a dnešního faráře na Dobříši P. Karla Satoriu. „Půst je stejný rok co rok, jen my jsme o rok jiní,“ zamýšlí se tento autor duchovní literatury. A pokračuje: „Jak jiní? Ani taková otázka není na začátku postu úplně marná.“
Psychoterapeutka Marie Kutilová uchopila půst jako čas vhodný ke smíření, salesián P. Ladislav Heryán zaměřil svou úvahu na každodennost postu. P. Radek Tichý, kněz, který stojí za internetovým projektem liturgie.cz, čtenáře provede postní liturgií. „Každoroční návrat šesti kajících týdnů nám říká, že je třeba neustále se obracet,“ vysvětluje.
P. Daniel Janáček se pak zvlášť zamýšlí nad čtvrtou nedělí postní, nedělí Laetare. Vesel se, Jeruzaléme! I tato výzva patří do postní doby. „Smrt a zmrtvýchvstání Ježíše Krista mu dává smysl, cíl a světlo: žít jako vykoupený, v církvi, v těle Kristově, s ní a v ní putovat do věčného Jeruzaléma,“ píše P. Janáček.
Ať se postní příloha KT stane svým čtenářům drobným duchovním průvodcem postní dobou.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou