26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Největší duchovní obnova je tady

27. 6. 2017

|
Tisk
|

Největší duchovní obnova v ČR – i tak lze označit Katolickou charismatickou konferenci, která začíná za týden v Brně. Očekává se na ní sedm tisíc lidí a organizátoři se každý rok snaží, aby odtud odcházeli obnoveni a načerpali něco nového pro svůj duchovní život.

Vydání: 2017/26-27 Vydat se k prameni: na Velehrad, 27.6.2017, Autor: Tomáš Kutil

Příloha: Léto s KT



„Zvláště pro rodiny s malými dětmi není snadné vypravit se na klasickou duchovní obnovu, ne každému také sednou dlouhé bloky přednášek a rozjímání v tichu,“ popisuje Kateřina Lachmanová, která program konference s týmem připravuje. Každý rok se proto organizátoři snaží nejen o to, aby přednášky posluchače někam posunuly a aby jim dodaly nové impulsy do duchovního života. „Konference je uzpůsobená také rodinám. Pro ty s malými dětmi je vyhrazena část haly, kde si mohou rozložit deky a poslouchat přednášející,“ popisuje Lachmanová. Pro děti od čtyř let je pak připravena speciální dětská konference, kde mají po většinu dne paralelní duchovní program. Prožívají stejná témata jako jejich rodiče, jenom ve formách, které odpovídají jejich věku.
Charismatická konference v Brně je evropským unikátem. Její obdoby ve střední či západní Evropě jsou totiž zaměřené úžeji a jezdí na ně především příznivci Charismatické obnovy. Tu v Brně vystihuje spíše slovo katolická (všeobecná) – jezdí na ni lidé nejrůznějších spiritualit i členové jiných křesťanských církví. „Jsme moc rádi, že se nám daří nabídnout program, který vyhovuje tak širokému spektru lidí. Pomáhají i koncerty či divadla, které jsou nedílnou součástí programu,“ připojuje Lachmanová.
Vysloužili si přezdívku pomeranči
Organizátorům se dlouhodobě daří udržet na akci i rodinnou atmosféru, přestože počet návštěvníků přesahuje už roky pětitisícovou hranici. Nikde však nejsou tlačenice. „Lidé se v poledních pauzách potkávají se starými známými a mají čas dát si kávu s přáteli. Díky tomu to zvládají i ti, kdo nemají rádi masové akce,“ vysvětluje Lachmanová. Pomáhá také infrastruktura – konference se koná ve vzdušných pavilonech s klimatizací a kolem nich je dostatek prostoru, kde se lze i posadit na trávu.
Dobrovolníků, kteří udržují akci v chodu, jsou stovky. Neobešla by se bez nich ani dětská konference, která zajišťuje program tisícovce dětí ve věku od 4 do 15 let. Dobrovolníků u dětí je cca 150 a poznáte je snadno – nosí výrazná oranžová trička s logem, které ztvárňuje Ducha Svatého. Tímhle oděvem si vysloužili přezdívku pomeranči. Mnozí z nich přijíždějí opakovaně a považují si, že mohou pomáhat.
Během večerů je připravený duchovní program i pro ně. Nejsou tak ochuzeni o prožitky, jež jim často pomohou nasměrovat jejich další život – jak to několik z nich popsalo pro časopis charismatické obnovy Effatha. „Děti jsem loni hlídala už pošesté, ale ani s odstupem času nedokážu najít správná slova pro to, co mi těch několik dní přineslo. Po celou dobu jsem nevycházela z údivu. Jsem vděčná za to, že jsem mohla nahlédnout do vztahů Boha se všemi našimi ‚třináctkami‘. A ze síly přímluvné modlitby se raduji ještě teď. Věřím, že z konference budu čerpat dlouho,“ svěřuje se Bětka B., která se do Brna chystá i letos. A nikam jinam než opět do týmu pomerančů.
Anička Š. popisuje svou zkušenost ještě radikálněji: „Představte si, že žijete v tmavé místnosti. A najednou, z ničeho nic, se otevřou dveře. Před vámi je barevný a vámi nepoznaný svět. Přesně tento krásný svět a Boha mi konference pomohla najít. Našla jsem směr, kterým se vydat,“ popisuje Anička. Na konferenci jela poprvé loni a měla trochu obavy, ty z ní ale rychle spadly. „Zkušení pomeranči nás vítali s otevřenou náručí. Kdykoliv jsem si nebyla s něčím jistá, vždycky se našel někdo s pomocnou rukou. Týden na Výstavišti s kupou usmívajících se lidí, hromadou dětí a nabitým programem byl nezapomenutelný,“ dodává Anička.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou