23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kříž je záchranou těch, kdo se topí

16. 2. 2021

|
Tisk
|

Do letošního postního období vstupujeme možná s pramalými nadějemi. Po loňském koronavirovém postu jsme se tolik těšili, že letos už budeme zpátky ve vyjetých kolejích – a místo toho se zdá, že tma nemá konce.

Vydání: 2021/8 Postní doba pandemická, 16.2.2021, Autor: Alena Scheinostová

Příloha: PRŮVODCE POSTNÍ DOBOU


V tíživých časech má člověk sklon obracet se ke kořenům, k tomu, z čeho vyrůstá a co je jeho podstatou. Postní období tomu nahrává: Obrať se do sebe, ztiš se, zajeď na hlubinu, zve nás mnoha různými způsoby. Ten, který jsme zvolili jako letošního postního průvodce, chce oba tyto podněty spojit.
Sáhli jsme po textech, které před stovkami let napsali velcí světci, otcové církve, autoři duchovní poezie. Dělí nás od nich více než tisíciletí, a přece jsou nám překvapivě blízcí: ať už šlo o svaté Ambrože, Quodvultdea, Jana Zlatoústého, nebo Efréma Syrského, stejně jako my žili v dobách, kdy před očima viděli měnit se svět, na který byli zvyklí. Bujely lži a bludy, země se hroutily, politici se opájeli mocí. Sami čelili vyhnanství a morové nákaze.
Zamyslet se a porozumět
Jejich díla však ukazují, jak se přesto upínali ke Kříži a snažili se mu porozumět, jak se drželi naděje, jak se snažili vést ty, kdo jim byli svěřeni.
Přinášíme úryvky, které se objevily v nedávných edicích českých nakladatelství i které se teprve připravují k vydání. O komentáře jsme poprosili ty, kdo se o jejich zprostředkování dnešnímu českému čtenáři zasloužili. Starobylými, a přece stále aktuálními texty tak provázejí teologové P. Jaroslav Brož, P. Radek Tichý či P. David Vopřada a překladatelé Mlada Mikulicová a Jiří Pavlík. Meditaci chtějí napomoci i reprodukce dobových děl umění křesťanského Východu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou