26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Je dnes sv. Augustin ještě aktuální?

11. 6. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/24 Zničené kostely, 11.6.2010, Autor: Juan Provecho

Příloha: Doma

Sv. Augustin je člověkem, který ještě dnes dokáže oslovit spoustu lidí. Neznamená to, že je schopen vyřešit všechny naše problémy. Jeho dílo nám ale může být podnětem pro to, abychom své problémy vyřešili, a zároveň i vodítkem, kam se dál ubírat.

Musíme si přiznat, že svým způsobem žijeme v augustiniánské době. Naše doba, stejně jako ta, v níž žil Augustin, je dobou morálního úpadku a politických deziluzí, zániku velmocí a ideologií, dobou materialismu a falešného humanismu, skepse a sektářství. Je to období mnoha slov a velkého neklidu, hluku, povrchnosti a nedostatku duchovních prožitků. To způsobuje, že současný člověk je zmítán neustálými bouřemi, obklíčen rychlostí doby přinášející stále něco nového, rozpolcen, zašlapáván, bez vnitřního míru, zotročen nároky vnějšího světa a hluboce nemocen v důsledku přílišné aktivity. Právě proto nám může být svatý Augustin učitelem. Jeho klíče k řešení problémů doby, ve které žil, nám pomohou najít orientaci a cestu, kterou se máme ubírat. Augustin nám však nenabízí pouhý návod, jak se vyrovnat s určitou situací, nýbrž způsob, jak bezpečně doplout do přístavu. Ukazuje nám, jak opravdu být, nikoli pouze existovat. Svým životem, zkušenostmi, neúnavným hledáním pravdy, nasloucháním jedinému Mistrovi ve společenství se svými bratry. Augustin je nám blízký svou životní poutí a vytrvalostí při hledání pravdy.

Nekončící hledání

Jeho hlavní charakteristikou je neklidné hledání pravdy – neustálé pochybování a putování po úzkých a tmavých cestách nitra, úzkostné tápání při hledání pravdy a odhalování falše, o níž si myslel, že je toužebně hledanou pravdou, s bolestným vzdalováním se od Boží Moudrosti, která mu unikala v okamžiku, kdy ji jeho mysl zachytila. A právě tímto je nám svatý Augustin tak blízký. Témata a trápení, která zneklidňují lidi všech ras, u něho nacházejí hlubokou odezvu. Pro všechny má vlídné slovo, které je osloví. Každá nová myšlenka nebo duchovní proud nachází u Augustina jasnozřivé pochopení a vizi pro budoucnost. Proti štěpení a rozpadu na minisvěty navrhuje jednotu jako integraci rozdílů a usmíření jako záruku, abychom všichni mohli žít v klidu a míru. Jako protipól fanatismu a nejrůznějších fundamentalismů nám předkládá své vidění světa jako školy dialogu a učení, sdílení myšlenky, „aby pravda nebyla pouze tvoje, či moje, nýbrž nás obou“. Proti bezvýznamnému a povrchnímu humanismu se Augustin vyslovuje pro humanismus, který nachází své vyjádření v Bohu a objevuje v člověku neklid, jenž lze utišit jen vírou v Boha. Proti zoufalství a osamělosti předkládá Augustin alternativu hlubokého prožívání ve společenství a jednotě, která zbavuje osamělosti. Vzájemné přátelství je klíčovým prvkem jeho učení a života v naději. Augustin stále hledá, je kritický, velkorysý, čestný, miluje krásu a pravdu.

BALZÁM PRO NAŠE RÁNY

Je pravděpodobné, že náš dnešní svět trpí velkým nedostatkem duchovních hodnot a schopnostmi niterných prožitků. Chybí smysl pro společenství a hluboké přátelství. Všechny vztahy jsou povrchní, a v důsledku toho se nedostává smyslu pro vzájemnost a společenský kompromis. Lidí se zmocňuje beznaděj, protože byl Bůh škrtnut z jejich obzoru. Znovunabývání těchto základních hodnot – vnitřního života jako hluboké a plodné dimenze lidství, svatého smyslu života a Božího mysteria, přátelství a smyslu pro bratrství, naděje v soudržnost a lepší svět – může být dobrými cestami, jak přinést světlo a život současnému člověku. Augustin zdůrazňuje tyto základní hodnoty. Celý jeho život se vyznačoval hlubokým neklidem a hledáním štěstí. Jeho příklad nám může pomoci v našem znovunalezení naděje. Celé jeho dílo, zejména pak Vyznání, je oslavou člověka a jeho možností s pomocí Boží. Ten, kdo si Vyznání přečte, už nemůže říct: nemohu být lepší, nemohu se změnit. Jestliže Augustin okouzluje dnešního člověka, pak je tomu proto, že promlouvá k jeho srdci a dodává mu sílu do života. Naslouchat Augustinovu učení může být balzámem pro naše rány a světlem pro náš neklid a problémy. Jsme zváni k tomu, abychom se přímo seznámili s podstatou učení sv. Augustina.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou