26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dovolme si být šťastnějšími!

17. 2. 2015

|
Tisk
|

Já se vám někdy chovám jako chlapík, co se jej „taky dotkla“ postní doba. Jak se to říká? „V postu jdu do sebe – jím plesnivé sýry, piju stará vína a jezdím v autě bez střechy.“ Jednoduše – postní doba začala, a já nezměnil vůbec nic, naopak, stále toužím po něčem lepším, výkonnějším, akčnějším. Cítím ale, že něco pro něco a pro někoho přece udělat musím! Ve svém elektronickém diáři sleduju: zachránit muslimsko-křesťanský dialog; zajít už konečně za těžce nemocnou paní do nemocnice; zajít na vyšetření po padesátce. Pak potřebuji dopsat tento článek. Dát na Facebook odkaz na užitečný text. A ještě… A…

Vydání: 2015/8 Stůjte na periferiích!, 17.2.2015, Autor: Mons. Martin Holík

Příloha: Průvodce postní dobou

…A potřebuji si připomenout, že uprostřed rušné činnosti Ježíš vstával časně ráno, když ještě všichni spali, a chodil na skrytá místa, aby se tam modlil. A že pak sestupoval dolů a zcela zdarma léčil, uzdravoval a vracel lidem důstojnost tím, že nevyzdvihoval jejich hříchy, ale dával naději na přítomnost i budoucnost. Odpouštěl, uf!
Ta postní trojčata jedno bez druhého nemohou být. Štědrost neboli almužna mě dělá radostným, neboť „blaženější je dávat než dostávat“. Také mě učí plánovat, rozvažovat, brzdit v „šopování“. Postem konečně trochu zhubnu, dokážu si, že to dokážu, a tak trochu tím vyjádřím solidaritu s těmi, kdo hladovějí nedobrovolně. A ušetřený peníz z nenávštěvy restaurace pošlu tam, kde někomu i to málo pomůže moc. A modlitba? Tou s Janem Zahradníčkem, „když na krok vidět není, zasahuji v sám střed dění, s anděly kopí lámu v Boží při, co o hruď zdrávasů letících bez umdlení třpyt Hvězdy jitřní tmou se rozráží“. Jak vznešené a prosté zároveň. Mimochodem víte, že tuto trojici sdílí křesťané i se Židy a muslimy?
Při hovorech u lůžek umírajících se řeč často stočí k několika tématům: Přál bych si, abych měl odvahu žít život podle sebe, ne život podle očekávání druhých. Abych býval tolik nepracoval. Abych býval měl víc kuráže vyjádřit své pocity. Abych zůstal v kontaktu se svými přáteli. Abych si dovolil být šťastnější.
Dovolme si prosím být ve svatopostní době šťastnějšími! Papež František před pár dny jen tak zastavil u romského tábora na okraji Říma a spontánně se s místními pozdravil, pomodlil, požehnal jim a požádal o modlitbu. Nepochybně ty lidi učinil na chvíli šťastnými. Spot o srdečnosti a lidskosti obletěl díky našim klávesnicím mnohomilionkrát celý svět. I v tomto jdu do sebe: Chtělo by to méně klávesnicování a více setkávání.
Shrnuto: V postní době jím netučné sýry, víno piju střídmě a jezdím v autě se střechou. Chci si při tom všem více a vděčněji uvědomovat, co mám, když mám víru, církev, rodinu, přátele, bližní. Tak konec čtení, milí, a vzhůru do práce.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou