26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Setkání s Bohem rozmnoží naše síly

25. 7. 2017

|
Tisk
|

Co všechno nám může pomoci „odpočinout si“? Jak konkrétně můžeme odpočívat a jak naopak ne? Přinášíme několik tipů:

Vydání: 2017/30 I kněží vyráží Alpská oslava sv. Jakuba na dovolenou, 25.7.2017, Autor: Kateřina Šťastná

Příloha: Doma



Prostě spát!
Jste-li unavení, položte si otázku, jestli máte dostatek spánku. Psychoterapeut Michal Petr říká, že dostatek spánku je pro odpočinek klíčový: „Je dobré vědět, jestli si neukrajuji spánek tím, že dělám sice něco zajímavého, ale není to pro odpočinek úplně ideální.“ Jsme-li unavení přes den, je ideální jít si na chvíli lehnout. Pár minut odpoledního spánku (ideálně klasických „dvacet“) dobije člověka energií na mnoho hodin dopředu a je mnohem efektivnější, než kdyby se snažil silou vůle držet při aktivitě.
Pětice rad k odpočinku
Americký jezuita P. John Powell ve své knize dává praktické rady, jak odpočívat: 1. Vymez si každý den nějaký čas na svého koníčka, který uvolňuje a uklidňuje. 2. Vyjdi si častěji do přírody. Věnuj čas prohlížení květin a přivoň si k nim. Sleduj a poslouchej vlny na vodách jezera. Podívej se i vzhůru a obdivuj hvězdy. 3. Přečti si svou oblíbenou knihu či báseň. 4. Zamýšlej se nad svou poslední těžkostí, krizí a najdi v ní nějakou pozitivní stránku. 5. Vzpomeň si na své oblíbené vtipy a směj se!
Dobíjet baterky při adoraci
– Jedna maminka tří dětí na pokraji vyhoření řekla: „Byla jsem tak vyčerpaná, že jsem nemohla spát. Když jsem si lehla, nepřinášelo mi to úlevu. Sport nepomáhal, jen únavu prohluboval. Číst jsem téměř nedokázala, televize mě nebavila – a nezregenerovala. Vůbec jsem nevěděla, co mám dělat, abych se z toho vyčerpání dostala, a jestli se mi to někdy povede. Nakonec jsem si uvědomila, že při mši svaté a při adoraci mi odpočívat jde. Postupně jsem začala „dobíjet“ baterky. Dneska vím, že když na mě jde únava, je to signál, abych se začala modlit. Jednak tím čerpám energii a jednak si při tom uvědomuji, že nadměrná činnost navzdory únavě bývá většinou pro potvrzení mého ega (i kdyby to měly být dobré skutky).
Duchovní cvičení
Když si sestry Matky Terezy stěžovaly, že nemají čas na modlitbu, protože je venku tolik chudých a ubohých, kteří potřebují jejich lásku a péči, Matka Tereza jim odpověděla, aby se modlily ne hodinu, ale dvě. P. Angelo Scarano říká, že to nemusí být rada univerzálně platná pro všechny, ale znamená to, že setkání s Bohem dokáže rozmnožit naše síly. Pokud budeme pracovat jen z vlastních sil, nakonec nám dojde palivo, propadneme vyčerpání a deziluzi. Ježíš praví: „Pojďte ke mně všichni, kdo se lopotíte a jste obtíženi, a já vás občerstvím“ (Mt 11,28). Jedna z cest, jak si dopřát odpočinku, jsou podle P. Scarana také duchovní cvičení.
Udělejte zkrátka něco jiného a jinak
Odpočívat se dá i docela prostou změnou běžné nebo zavedené činnosti. Pokud někdo pracuje v kanceláři, může mu pomoci například práce na zahrádce nebo sport, mamince, která je celý den s dětmi může vyhovovat, že jde sama (nebo s kamarádkami) ven. Vždy je ale důležité naslouchat signálům svého těla.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou