26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Satelitní příjem Rádia Proglas a TV Noe

19. 6. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/25 Kněží na startovní čáře, 19.6.2007

Příloha: Perspektivy

Již dvanáctý rok můžeme u nás poslouchat křesťanskou rozhlasovou stanici Radio Proglas a první narozeniny oslavila nedávno i televize Noe. Mnoho lidí však dosud neví, jak si zajistit dobrý a nerušený příjem jejich vysílání. Odborníci z Proglasu a TV Noe proto radí: Pokud chcete naše programy zachytit kvalitně a stabilně, pořiďte si satelitní přijímač!
Jak již název napovídá, k satelitnímu přenosu signálu je nutný satelit neboli družice. Možná vás bude zajímat, že v našem případě se jedná o družici Astra 3A, která je – stejně jako mnoho jiných družic – zaparkovaná nad rovníkem. Ze školy si jistě pamatujete, že poloha (zeměpisná šířka a délka) se na Zemi vyjadřuje ve stupních – a stejně tak se vyjadřuje i poloha družice. Poloha Astry 3A je 23,5 stupně východně (od nultého poledníku). Princip družicového vysílání je takový, že se z jednoho vysílače na Zemi vysílá signál, který družice přijímá a následně jej vysílá zpět k Zemi, kde je zachytitelný na obrovském území – v případě družice Astra 3A je to celá střední Evropa.
Pro příjem družicového vysílání se používají parabolické antény, zkráceně nazývané paraboly. Protože parabola zachycuje signál pouze ze směru, do kterého je natočena, nejdůležitější a nejnáročnější je právě její správné nasměrování. Přesný popis jak nastavit parabolu je nad rámec tohoto článku, ale ve stručnosti lze zmínit, že se pracuje se dvěma parametry, azimutem a elevací. Azimut je natočení paraboly doleva či doprava, elevace je naklonění paraboly nahoru či dolů.
Protože družice Astra 3A leží vůči naší republice téměř jižně, jejím umístěním jsou dány i nutné podmínky pro možnost přijímat programy z této družice: Jižním směrem šikmo vzhůru (pod úhlem asi 30 stupňů) nesmí clonit žádná překážka (strom, dům, svah a podobně). Parabola se musí upevnit vždy ven – na zem, zeď nebo na střechu. Uvnitř budovy, pod střechou ani pod sklem není příjem možný.
Signál z družice Astra 3A je poměrně silný, proto v České republice stačí parabola o průměru 60 cm, na Slovensku 80 cm. Parabola se nejčastěji vyrábí z železného nebo hliníkového plechu. Doporučujeme koupit parabolu hliníkovou, je sice trochu dražší, ale nezrezaví a nemusíte ji proto po několika letech vyměňovat.Na tyčce před parabolou je upevněn tzv. konvertor, do něhož parabola přijímaný signál soustřeďuje. Z konvertoru signál putuje kabelem do satelitního přijímače. Satelitní přijímač je krabička přibližně velikosti středně velké knihy, váží asi jeden kilogram. S televizorem je přijímač propojen šňůrou s konektorem SCART na obou koncích (jedná se o velký obdélníkový konektor, který má snad každý televizor mladší patnácti let). Jestliže má váš televizor jen konektor na připojení antény, nemusíte si kupovat televizor nový, stačí pouze při koupi vyžadovat satelitní přijímač s modulátorem.
Z družice lze zachytit nejen programy televizní (ty sledujete i posloucháte prostřednictvím televizoru), ale i rozhlasové. Vysílání Proglasu můžete také poslouchat buď pomocí televizoru, nebo můžete satelitní přijímač propojit se zesilovačem či s malými reproduktory kupovanými k počítači a televizor tak může odpočívat.
Obraz a zvuk se přes družici šíří digitálně neboli číslicově. Proto se nesetkáte s šumem, praskáním a rušením ve zvuku, zrněním, duchy nebo ztrátou barev v obraze. Obraz a zvuk buď máte, a to v nejvyšší kvalitě, nebo nemáte nic – je černo a ticho. Přechod mezi těmito dvěma stavy se projeví výpadky a koktáním ve zvuku a zamrznutím nebo kostečkováním v obrazu. Výhodou satelitního digitálního vysílání je vysoká a stabilní kvalita obrazu a zvuku, nevýhodou je nepřenosnost zařízení – je nutné spojení s pevně nainstalovanou parabolou.
Velkou předností satelitního příjmu je značné množství přijímaných programů. Programy se šíří buď volně (nekódovaně), nebo kódovaně a musíte si pak zakoupit dekódovací kartu a dražší přijímač, který obsahuje dekodér. V případě některých programů rovněž musíte hradit pravidelné poplatky za možnost příjmu. Proglas i TV Noe jsou vysílány volně, bez dalších poplatků! Investice do satelitního příjmu těchto programů je proto pouze jednorázová. Činí odhadem 2000 Kč za veškeré zařízení a v případě instalace odbornou firmou dalších asi 800 Kč, nemusíte pak platit nic dalšího. Zařízení si můžete při troše zručnosti nainstalovat svépomocí a ušetříte za montáž odbornou firmou. Mimo programů Proglasu a TV Noe můžete pomocí uvedeného zařízení z družice Astra 3A přijímat i deset programů Českého rozhlasu, českou veřejnoprávní zpravodajskou televizi ČT 24, asi 15 slovenských veřejnoprávních i soukromých rádií (mezi nimi i křesťanská rádia Lumen a Rádio 7) a německou katolickou televizi K-TV. Pokud byste chtěli mít také satelitní příjem programů ČT 1, ČT 2, ČT 4 Sport, Prima a Nova, vyšplhá se cena potřebného zařízení téměř k 6000 Kč.
Členové Klubu přátel Radia Proglas nebo TV Noe si mohou v brněnském sídle Proglasu za výhodné ceny zařízení pro satelitní příjem objednat telefonicky nebo e-mailem. Sestava je vždy vybírána dle vašich konkrétních potřeb a požadavků. Pro brněnský region provádějí zaměstnanci Proglasu i odbornou montáž. Kdo má přístup na internet, dozví se podrobnosti o satelitním příjmu na stránkách Proglasu i TV Noe. Jsme ochotni vám poradit telefonicky nebo e-mailem.

Kontakty:
Radio Proglas, Barvičova 85, 602 00 Brno, tel. 543 217 241, e-mail: radio@proglas.cz, www.proglas.cz
Podrobné informace k zajištění příjmu vašich-našich médií najdete na www.tvnoe.cz.
Podle technických informací Martina Holíka (jednatel Proglasu a TV Noe) a Vladimíra Kintra (technik Proglasu) upravila Marie Blažková (šéfredaktorka Radia Proglas).
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou