16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Podpořit znalosti, oživit nadšení

2. 12. 2014

|
Tisk
|

„Prožijme si Valdocco“ – to byl název Celostátního setkání salesiánských animátorů, které proběhlo ve dnech 14. – 17. listopadu v Církevním středisku volného času sv. Jana Boska v Havířově.

Vydání: 2014/49 Papež v Turecku vybídl ke sjednocení, 2.12.2014, Autor: Kateřina Hoňková

Příloha: Don Bosko - Havířov

Na tuto akci nás pozvali čeští pokračovatelé Dona Boska v čele s provinciálem salesiánů P. Petrem Vaculíkem SDB. Mládež z celé České republiky přijela na prodloužený víkend nejen se pobavit a oslavit 200. narozeniny sv. Jana Boska, ale také se o tomto světci něco dozvědět a poučit se o salesiánském díle, sdílet svou víru a nadšení pro práci s dětmi a mládeží.
Setkání začínalo v pátek příjezdem, ubytováním v místní základní škole a vydatnou večeří. V tělocvičně šumbarského střediska nás poté organizátoři a salesiáni uvítali scénkou ze života Jana Boska. Večer jsme zakončili duchovním slovem a modlitbou. Komu se ještě nechtělo spát, mohl si jít popovídat s přáteli do čajovny zdejšího volnočasového klubu Valdocco – při čaji nebo džusu a skvělých koláčích, které upekly obětavé ženy z místní farnosti.
Proč je oratoř cool?
V následujících dnech jsme se rozdělili do skupinek. Jejich program byl založen na scénkách a aktivitách souvisejících se životem Dona Boska. Hráli jsme spoustu akčních her v tělocvičně i venku na hřišti. Hry vystřídaly workshopy, kde jsme mohli něco vyrábět, vzdělávat se, probírat zajímavá témata, například „Boží vůle v mém životě“, „200 důvodů, proč je oratoř COOL!“, „Na cestě za láskou“, „Nejsme na to sami, pracujeme v týmu“ a mnoho dalších. A došlo i na tanec!
Každý den byl také na pořadu duchovní program – společné modlitby, sobotní večerní vigilie a každodenní mše svatá, která probíhala v kostele sv. Jana Boska. V neděli bylo pro místní farníky velkým povzbuzením vidět jejich kostel plný mladých nadšených animátorů, kteří své hřivny určitě nezakopali do země, ale svou prací pro děti a mládež je hojně rozmnožují – jak nedávno připomnělo evangelium.
Vrcholem setkání byl nedělní večer s oslavou dvoustých narozenin sv. Jana Boska, kdy samozřejmě nemohl chybět pořádný narozeninový dort. V pondělí jsme se rozloučili společnou mší a obědem. Po něm už se účastníci rozjeli do svých domovů. Tam, s dětmi ve svých farnostech, ve svém konkrétním „Valdoccu“ (jak se jmenovala turínská čtvrť, kde Don Bosko založil svou průkopnickou oratoř), mohou zúročit znalosti, které o víkendu získali. A s nimi nové nadšení pro svou práci.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou