16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

V zajetí emocí

25. 8. 2020

|
Tisk
|

V posledních desetiletích táhne světem vítězně vlna, v níž všechny ostatní dispozice člověka „válcují“ emoce.

Vydání: 2020/35 Bělorusko: církev proti násilí, 25.8.2020, Autor: Jiří Zajíc

Příloha: Perspektivy 35


Už koncem 80. let o tom napsal známý a v mnoha ohledech kontroverzní francouzský filozof židovského původu Alain Finkielkraut sbírku esejí, které u nás vyšly pod příznačným názvem .
Vzpřímený člověk
Pro mladé křesťany mé generace byla skutečným „zjevením“ knížka francouzského sociologa a kněze Michela Quoista , kterou stihl ještě v roce 1969 přeložit P. Vladimír Rudolf. A tam úplně na začátku je kapitolka , kde autor píše:
Kdyby ale z toho teď někdo vyvodil, že Michel Quoist odmítá city, byl by na velkém omylu: . Tuhle myšlenku dále rozvíjí a následně – v kontrastu s tehdejším pojetím náboženské výchovy, která si citů prakticky nevšímala – upozorňuje: . Tehdy mi to přišlo jak logické, tak osvobodivé. Odpovídalo to i mé počínající vychovatelské zkušenosti ve skautském oddílu. Při pohledu na dnešní svět se ovšem zdá, že propuklo opravdové drama – a že se náš svět dostal do skutečného „otroctví emocí“.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou