26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Roztrhaná Evropa nemá šanci

7. 5. 2019

|
Tisk
|

Před třiceti lety chtěla zpátky do Evropy naprostá většina obyvatel Česka. Před patnácti lety s přistoupením k Evropské unii souhlasily dvě třetiny obyvatel a dnes je s členstvím spokojena polovina Čechů. Lidé váhají nad praktickým přínosem EU – vždyť jsme přece měli mít už dávno takovou životní úroveň jako naši němečtí sousedé.

Vydání: 2019/19 Svatý otec v zemi růží, 7.5.2019

Příloha: Perspektivy 19


Při bližším pohledu se ale ukazuje, že současné životní úrovně bychom bez úzké evropské spolupráce, společného právního rámce, směrnic a nařízení nedosáhli. Dobrým příkladem je proces, který vede Evropská komise se společností Google kvůli tomu, že operační systém Android bez vědomí uživatelů shromažďoval data o jejich pohybu. Na základě nařízení o ochraně osobních dat (GDPR) a díky ekonomické síle EU dojde, doufejme, k nápravě.
Jiným aktuálním přínosem je zrušení bankovních roamingových poplatků. Už dříve byly díky EU zrušeny přeshraniční telefonní poplatky, a to mimochodem navzdory názoru českého ministra průmyslu a obchodu, který hájil velké firmy proti běžným občanům. Pamětníkům tento těžko obhajitelný postup připomněl odpor Česka, když nás Unie „tlačila“, abychom oddělili sítě od dodavatelů energií, a umožnili tak konkurenci na trhu energií (a tím nižší ceny).
Podobně nás Evropská unie přiměla přijmout zákon o veřejných zakázkách. „První takový zákon jsme byli přinuceni přijmout již v předvstupním období,“ vzpomíná poslanec Evropského parlamentu Pavel Svoboda, „a najednou ceny zakázek jakoby zázrakem klesly o 50 %.“ Ani dnešní zákon sice není dokonalý (ostatně nemá být pojistkou proti podvodníkům, ale nástrojem a oporou normálních lidí), otevírá však dveře malým a středním podnikům a přivírá dveře korupci. Proti té je třeba bojovat spíš než plamennými řečmi zlepšováním podnikatelského prostředí, k němuž tento zákon přispívá.
Pro studenty i vědce
K jednoduššímu životu občanů přispívá i tlak na harmonizaci technických parametrů a norem, aby bylo možné výrobky schválené v jedné členské zemi používat i ve všech ostatních členských zemích. Podobně je možné jmenovat řadu dalších směrnic, nařízení a dohod omezujících používání nebezpečných chemických látek či znečišťování ovzduší nebo třeba doporučujících postupy, jak oddělovat tranzitní nákladní dopravu od městské v zájmu větší bezpečnosti na silnicích.
Samostatnou kapitolou jsou evropské vzdělávací programy, kterých využilo už 300 tisíc středoškoláků, vysokoškoláků i pedagogů z České republiky. Do evropských vědeckých programů se za těch patnáct let zapojily tisíce českých vědců. Nejenže tak získali špičkové vybavení a nejnovější poznatky, ale, jak připomíná Vladimír Albrecht z Technologického centra AV ČR, také se mohli podílet na světově unikátních projektech, jejichž nároky na realizaci překračují možnosti kteréhokoli členského státu EU.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou