26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nad novými církevními stavbami

31. 10. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/43 Křesťané z různých pohledů, 31.10.2004, Autor: Václav Sokol

Příloha: Perspektivy

Vyšlo jedenadvacáté číslo architektonického časopisu ERA.

Když jsme ve 40. letech minulého století jezdili na prázdniny k babičce na venkov, bývaly si nedělní mše všude navzájem podobné. V útulně zařízených vesnických kostelících bylo cítit svěcenou vodu, vlhké zdivo a čerstvé květiny. V lavicích vlevo seděly ženy v šátcích, vpravo zase muži v tmavých oblecích a bílých košilích, všichni svorně hleděli na vyšívaná záda ornátu svého pana faráře, který vedl své stádečko k bohatě ozdobenému oltáři. Zřejmě tomu tak bylo od nepaměti, nadčasová latina kotvila hluboko v minulosti a spojovala celý katolický svět. Když končila bohoslužba, odcházeli věřící pomalu a kolébavě úzkým vchodem za zvuků vesnických varhan a se textem písně: '(...) vracím se v ten zlý svět, Velebná svátosti (...) když kráčím od Tebe, vždycky jdu s lítostí.' Za zády zůstávala setmělá domácnost kostela s věčným světlem uprostřed. Všechno ještě neslo stopy dávné jednoty, nikoho by ani nenapadlo ptát se po autorovi skromné a přece nádherné kostelní stavby, citlivě zasazené uprostřed návsi, s vertikálou věže, tak důležitou pro celkový obraz obce. Také hudba neměla autorů, ani nástrojových inovací, všichni znali těch pár starobylých písní, jejichž prosté nápěvy občas nesly utopickou výzvu: 'Pozdvihni se duše z prachu...'

Pak přišla strašná světová zemětřesení, národy se navzájem vyvražďovaly anebo trpěly pod nelidskými diktaturami. Tisíce kostelů ve válkách vzalo za své. Když se potom zdálo, že největší požáry už jsou uhašeny, začali lidé kostely znovu stavět. Koncilní reformy přinesly nové impulzy k tomu, jak křesťanství žít opravdověji. Ale při tomto novém začátku jako by všechno bylo jiné, nedalo se už oživovat to, co se přežilo, a při stavbách nových kostelů přibývaly otazníky. Z bývalé jednoty si každý něco 'ukousnul': výtvarné umění se svými stále ambicióznějšími tvůrci, hudba s romantickým požadavkem osobního prožitku, technika stavění s pokušením nevídaných možností, divadlo, sestupující stále hlouběji do lidského nitra, lidská práva s nároky na všudypřítomné pohodlí. Když pak ve společnosti přestaly církve hrát ústřední roli, nemělo už smysl, aby kostely dominovaly obcím. Nejsou-li ale kostely dominantní, jaké je jejich místo? Jsou shromaždišti, modlitebnami, symboly 'lidu na cestě', či zhmotněním liturgických funkcí a požadavků? A jsou nové kostely - zvláště u nás, kde je tolik starých, na jejichž údržbu zřejmě nikdo nemá prostředky - vůbec nutné? Obecná záliba ve starožitnostech posléze vedla k masovému vykrádání kostelů, které by ale asi nebylo možné, kdyby nám, dnešním lidem, na tom 'až tak' nezáleželo. Východiskem se zdály být víceúčelové sály pro různé aktivity a farní centra, spojená s učebnami, případně domovy odpočinku.

Při mnoha otázkách stran toho, jak by měly posvátné či liturgické stavby vypadat, se nakonec jakoby poslední ukázala možnost oslovit odborníky, vynikající umělce, aby svým exkluzivním gestem za nás problém vyřešili. Žasneme pak nad novou bohatou kreativitou, ale někdy se přece jen vtírá otázka, nakolik autorské exhibice souvisí s jádrem křesťanského poselství.

Jedenadvacáté číslo architektonického časopisu ERA, vycházejícího v Brně, je věnováno novým chrámovým stavbám u nás i v zahraničí. Mnoho plánů i fotografií pozoruhodných realizací je doprovázeno texty s hlubokým a vyčerpávajícím vhledem do daného tématu: úvodník Martina C. Putny Staré kostely, nové kostely, rozhovor s filozofem Zdeňkem Kratochvílem Skutečně posvátný prostor musí mít nějaký důvod, text Norberta Schmidta Fénix sakrální architektury a další.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou