26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Glosy

31. 10. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/35 Církev a kněží v politice, 31.10.2004

Příloha: Perspektivy

Jednou z nadějí spojovaných s naším členstvím v EU je očekávání, že nás Evropa zkultivuje. Vyhlídka milá, leč nezaručená. Evropské standardy se nám také mohou znelíbit a my v odporu vůči nim můžeme ještě více zpustnout. - Zatím se však zdá, že se naplňuje ta lepší možnost. První vlaštovkou je europoslanec Jan Zahradil, zásadový odpůrce 'privilegovaného postavení katolické církve u nás'. Konzultace s politicky nejbližšími západoevropskými kolegy ho přiměly k pružnějšímu postoji. Jeho strana (ODS) prý podpoří smlouvu mezi Českem a Svatým stolcem. To je významná novota, neboť taková smlouva už byla jednou parafována, ale její ratifikaci zabránila kromě komunistů a několika sociálních demokratů většina poslanců ODS a ve stejném smyslu se vyjádřil i prezident republiky.
Nová smlouva však prý musí být 'oboustranně výhodná'. Jaké výhody ale může poskytnout Svatý stolec České republice? Příznivá cla? Ofsety? Vzájemné uznávání diplomů nebo vydávání zločinců? Pro český stát je přece výhodou už smlouva sama. Pozvedne prestiž naší vlasti, neboť ta je dnes už jedinou zemí EU, která takovou smlouvu nemá. Navíc zde usnadní působení katolické církve, tedy komunity, která pamatuje na Desatero i na to, že máme z celého srdce milovat Boha a bližního jako sebe samého. 'Výsadního postavení' katolíků není třeba se obávat, smlouva se jistě stane modelem, k němuž český stát přihlédne při úpravě svých vztahů k jiným křesťanským církvím a náboženským společnostem. Pravda, měl by se v nich vyznat, aby náhodou nezahrnul svou přízní destruktivní kulty. To už bude ale záležet na inteligenci a vzdělanosti našich ministrů a poslanců.
***
Tradiční celoněmecký Katolický den (Katolikentag) se letos konal v Ulmu. Není to sjezd delegovaných účastníků. Spíše slet či sraz, organizovaný 'zdola', s masovou účastí a často s kritickými dozvuky. Ten loňský v Berlíně předem deklaroval ekumenické zaměření. To se mu podařilo, ale někteří katoličtí kněží tam uspěchali eucharistické společenství, jímž má, jak známo, sjednocovací proces vrcholit, nikoli začínat. Letos pozvali organizátoři do Ulmu kontroverzní osobnosti: Hanse Künga, Eugena Drewermanna a svéhlavého francouzského biskupa Gaillota - a byl oheň na střeše. Tím spíše, že kardinál Lehmann, předseda Německé biskupské konference, s Hansem Küngem veřejně diskutoval a Küng, známý svými ostře protiřímskými postoji, byl prý z obou tím výmluvnějším debatérem.
Celá akce v Ulmu pak vyvolala spory, které v tomto ohledu rozdělily i německý episkopát. Jaké vlastně bylo její poslání? Měla demonstrovat touhu po katolické identitě? Měla být inventurou všeho, co se na katolické půdě vyskytuje a děje? Z pastoračního hlediska je důležitější to první, sociologicky (a mediálně) je zajímavější to druhé. Ke sporu se vyjádřil i mons. Walter Mixa, biskup eichstättský způsobem, zdá se, směrodatným. 'Tato forma dialogu církev nijak neobohacuje. Prostě proto, že tito partneři nevycházejí z významu osoby Ježíše Krista a z osvobodivého poselství evangelia...' - Zde bychom měli zpozornět. Kritika do vlastních řad je jistě činností potřebnou, neboť ozdravnou. Někteří 'specialisté' v tomto oboru však nemluví o Kristu a jeho církvi, ale výhradně o lidech v ní, o tom, jak to v ní 'nefunguje'. Němčina má pro podobnou činnost roztomilý výraz 'Nabelschau', pozorování vlastního pupku. Mluvit neustále o tom, jak to kdo v církvi packá, toť téma vpravdě bezedné a okrádá nás o energii a čas, které by bylo třeba věnovat šíření nebo aspoň hájení víry samotné.
ř
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou