26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Památník vyjadřuje hrdost na křesťanské kořeny

26. 5. 2015

|
Tisk
|

S velkou radostí vám na těchto stránkách opět rádi přiblížíme dostavbu památníku svaté Zdislavy v jejím rodišti v Křižanově, jehož součástí je významné dílo akademického sochaře Otmara Olivy. Hned úvodem bych vám všem, vzácným podporovatelům a dárcům, rád poděkoval za pomoc při naší snaze toto dílo zrealizovat a zdárně dokončit.

Vydání: 2015/22 Noc kostelů s Janem Husem, 26.5.2015, Autor: Tomáš Holcner

Příloha: Svatá Zdislava

Nedávno jsem přemýšlel, že jsme v této snaze, vybudovat památník ryze české a významné postavě křesťanského života, v naší vlasti asi jediní. Obecně se u nás památníky v novodobé historii příliš nestaví a možná je také mnozí považují za naprostou zbytečnost a plýtvání. V okolních státech je tomu ale jinak. Možná jsme my Češi poznamenaní dobou komunismu, kdy se budovaly okázalé památníky, které měly proslavit a připomínat zločince a ideologii zla
a násilí.
Myslím si, že památník v Křižanově je naším společným důkazem hrdosti paměti našeho národa na naše křesťanské kořeny a ušlechtilé křesťanské skutky svaté Zdislavy a skvělých životních hodnot, které představuje. Naše společné dílo ke cti svaté Zdislavy proto není skromné a příliš „levné“. Již dnes budí pozornost svojí krásou a svým rozsahem.
Mám radost, že o tento památník se zajímají po stránce symbolické, umělecké i architektonické lidé věřící i nevěřící. Snad proto pomůže upozornit na dnes tak málo vnímané křesťanské hodnoty a dát příklad ctnosti naší rodačky svaté Zdislavy.
Je pro mě neskutečným zázrakem, že jsme doposud byli schopni zajistit přispěním Kraje Vysočina i jednotlivých obcí, nadací a z darů stovek a tisíců lidí bezmála 6 mil. Kč. Nyní nám chybí necelý milion na zaplacení posledních faktur, abychom mohli v neděli 27. 9. ve 14.00 slavnostně odhalit památník bez dluhů.
Děkuji za vaši pomoc.
Přijměte také jako poděkování za své mnohé modlitby a velkorysé dary naše srdečné pozvání na slavnost odhalení památníku svaté Zdislavy z Křižanova.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou