26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Opatření proto ptačí chřipce jsou dostatečná

28. 11. 2005

|
Tisk
|

Již několik týdnů panuje v Evropě mezi lidmi strach z ptačí chřipky. Obavy se nevyhnuly ani České republice. Lidé nosí do veterinárních ordinací uhynulé ptáky, aby lékaři zjistili, zda nejde o případ tohoto onemocnění. V lékárnách vykupují zákazníci lék Tamiflu, který je má údajně před nákazou ochránit. Ministerstvo zemědělství vydalo vyhlášku, která zakazuje konání ptačích trhů a přehlídek. Tak bylo například znemožněno - několik hodin před zahájením - pořádání každoroční mezinárodní výstavy drobného ptactva v Litoměřicích. Obávaná chřipka přichází - stejně jako nemoc šílených krav a onemocnění SARS - z Asie. Důvodem mohou být podle odborníků tamní hygienické a stravovací návyky. Lidé zde často žijí v těsné blízkosti se zvířaty a jsou například zvyklí konzumovat nedostatečně tepelně upravené maso. Jestli jsou naše obavy z onemocnění ptačí chřipkou oprávněné a jaké ohrožení pro nás představuje, jsme se zeptali ředitele Hygienické stanice hl. m. Prahy MUDr. Vladimíra Polaneckého.

Vydání: 2005/48 Křivda a uzdravení, 28.11.2005, Autor: Gabriela Plačková

Příloha: Doma

Ptačí chřipka je zatím pouze ptačí onemocnění, resp. onemocnění hrabavých a brodivých ptáků, která se šíří již devátým rokem, převážně v oblasti jihovýchodní Asie, kde se dotkla přibližně dvou miliard lidí a bilionů domácích ptáků. Proto není 115 nakažených v přímém kontaktu s ptáky zatím přílišnou hrozbou.

 

Papoušci ani jiní domácí ptáci zatím v oblasti EU nakaženi nejsou. Žádné obavy nehrozí ani od vlaštovek, vrabců, havranů atd. Nebezpeční mohou být tažní ptáci typu labutí, volavek, apod.

 

Jsou naprosto dostatečné a opodstatněné.

 

Očkování proti běžné chřipce není účinné na ptačí chřipku, pouze na viry, které se sezónně objevují. Nebezpečí sezónní chřipky je zcela jistě vyšší než té ptačí, proto se lidé nad 65 let, nemocní s kardiovaskulárními chorobami plic, diabetem či nemocemi ledvin mají podle mého názoru každoročně očkovat.

 

Zatím nedošlo k přenosu ptačí chřipky z člověka na člověka. V budoucnosti to ovšem není vyloučeno.

 

To ví jen Bůh.

 

Běžnou chřipku laik od ptačí neodliší, snad jen podle toho, že při té ptačí se může přidružit průjem. Při eventuální pandemii by bylo jasné, že jde o nový pandemický kmen, který ale vůbec nemusí být ptačí.

 

Lék Tamiflu radím neužívat, žádná ptačí chřipka v ČR neexistuje. V případě potřeby je třeba se vždy poradit s lékařem.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou