12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Neboj se předávat touhu dál

4. 12. 2018

|
Tisk
|

Ptali jsme se dětí, kdo je to podle nich misionář. Odpovědi byly různé: „Někdo, kdo je hodně daleko?“ „Možná někdo, kdo má přikrytou hlavu?“ „Člověk, který přenáší naše náboženství do jiných zemí?“ „Pomáhá lidem, cestuje do jiných zemí, učí se hodně jazyků…“

Vydání: 2018/49 Adventní věnec zve k modlitbě, 4.12.2018, Autor: Kateřina Šťastná

Příloha: Doma


Sedmiletý Cyril řekl, že misionář je člověk, který vyznává Pána Ježíše a chce o něm hlásat i druhým. Pětiletá Editka to vystihla takto: „Misionář je farář. Rozdává Ježíše.“ Tříletý František to okomentoval slovy: „Já chci být taky misionář. Chci být farářem.“ A víme vůbec my dospělí, kdo je to misionář?
V příručce Papežských misijních děl, která vznikla na přání papeže Františka a vyzývá k obnově misijní činnosti každého, se píše: „Jsi pokřtěný? Pak jsi, člověče, Pánem Ježíšem povolán k tomu, abys byl misionářem. Neboj se, nemusíš hned opustit všechno, co máš rád, a odjet kamsi do daleké Afriky. Být misionářem znamená udržovat touhu po Pánu Ježíši a předávat ji dál.“ Papež opakovaně vybízí nejen děti a mládež, aby se zapojily do misijního úsilí církve. „Právě křest z nás činí misionáře. Pokřtěný, který necítí potřebu hlásat evangelium – hlásat Ježíše –, není dobrý křesťan!“ zdůrazňuje. Ale jak může být misionářem každý z nás, v praxi, doma, ve škole, v kroužcích nebo v práci? Není to od Boha příliš velký požadavek, abychom byli misionáři všichni?
„Missio znamená poslání. A posílá sám Bůh. Posílá mě, každého z nás,“ říká P. Petr Němec, který působí už 24 let jako misionář v bulharském Kazanlaku. „A k čemu mě posílá? Přinášet Krista, evangelium, všude tam, kde jsem,“ míní P. Němec a dodává, že to není jen farnost, škola, zaměstnání nebo místo, kde se pohybujeme ve volném čase: „Je tu také domov. Tam je to asi nejtěžší.“ Podle něj nestačí spoléhat se na různé aktivity, akce či setkání. Nejcennější, nejdůležitější a nejvíc oslovující je náš osobní život s Bohem. Aby lidé pochopili, že pro náš život je na prvním místě vztah s Kristem.
„Zvu každého křesťana na jakémkoliv místě a v jakékoliv situaci, aby se hned dnes navrátil k osobnímu setkání s Ježíšem Kristem, nebo alespoň učinil rozhodnutí, že se s ním chce setkat. Nikdo nemá sebemenší důvod si myslet, že se ho toto pozvání netýká,“ apeluje papež František v exhortaci Evangelii gaudium čili Radost z evangelia. Z ní nyní každý týden zveřejňujeme ukázky na straně 15.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou