26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ne almužnu, ale šanci

23. 2. 2005

|
Tisk
|

Vydání: 2005/9 Osamělost ve společenství, 23.2.2005, Autor: Iva Tereza Grosskopfová

Příloha: Doma

Staří lidé tvoří 15 - 20 % evropské populace a během padesáti let se tento poměr zvýší na 25 - 30 %. Česká republika v té době může dosáhnout až 55 let průměrného věku svých občanů. Nejen u nás přitom převažuje tendence vnímat stáří jako období nemoci, bezmoci, ekonomické či fyzické závislosti na jiných. Na druhé straně se čas od času objevují nové modely zdravého, aktivního stárnutí a snaha nevnímat seniory jako ekonomicky nákladnou „zátěž“ mladé a střední generace. Jeden z pozitivních příkladů - humanitární občanské sdružení Život 90 - vám nyní představujeme.

Inspirace od kněze

Na samém začátku byl vzor: abbé Pierre, francouzský katolický kněz, vlastním jménem Henri Groues, který celý svůj život věnuje péči o bezdomovce a chudé. „V roce 1990 jsem se v Paříži zúčastnil Světového kongresu dobrovolníků, kde abbé Pierre sděloval své zkušenosti. Když hovořil, dokázal své myšlenky vyjádřit naprosto jasně, srozumitelně a prostě. Byl pro mne ,nakažlivý‘. Převzal jsem jeho myšlenku: Ne dávat almužnu, ale nabízet novou šanci,“ říká Jan Lorman, ředitel sdružení Život 90 a zakladatel Domu seniorů Portus. „Děkuji dnes za to, že mě něco takového potkalo. Sám v posledních letech hledám stále více cestu k víře, kde nacházím velkou životní jistotu“, dodává Lorman.

Občanské sdružení Život 90 vzniklo před patnácti lety a jeho účelem je humanitární činností přispívat k řešení problémů seniorů a umožnit jim aktivně a smysluplně žít v jejich vlastním domově tak dlouho, jak je to jen možné. Život 90 připravuje své klienty na to, aby dobře snášeli případné negativní projevy stáří a naučili se být i ve vyšším věku aktivní a tvořiví. Vždyť stáří není nemoc, jen etapa života, která potká většinu lidí.

Hlavní sídlo má Život 90 v Praze, pobočky pak v Hradci Králové, Jihlavě a Zruči nad Sázavou. Od roku 1996 je pražské sídlo sdružení v Domě Portus v centru Prahy. „Portus znamená latinsky přístav a věříme, že jsme se opravdu stali útočištěm, které se naučilo vyhledávat velké množství nejen starých lidí, ale i jejich rodinných příslušníků či přátel,“ pochvalují si pracovníci sdružení.

Hlavní sídlo Portusu je moderní, bezbariérové a příjemné. V prvním patře domu je internetová kavárnička pro seniory, kde probíhají kurzy výuky internetu pro staré lidi; je o ně velký zájem. Ve stejném patře je příjemná kavárna, kam návštěvníci mohou pozvat své přátele, či sami posedět. „Pro zájemce pořádáme velké množství kurzů - od jazykových až po trénink paměti. Nabízíme zde finanční a bytové poradenství, právní poradnu a také velmi důležité informační a poradenské centrum pro starší lidi a jejich blízké. Je zaměřeno na problémy stárnoucí populace, osamělých starých lidí, rodin a přátel, kteří o ně pečují“, informuje pracovnice Života 90 Vlasta Vostalová.

Senior telefon

Velmi důležitá a v České republice ojedinělá je krizová a poradenská linka pomoci seniorům s číslem 800 157 157, která funguje 24 hodin denně a je určena komukoli, kdo se cítí opuštěn, ztratil chuť do života, zemřel mu partner, zradili ho nejbližší, je mu smutno nebo zkrátka hledá spřízněné duše. „Za loňský rok nám na tento tzv. Senior telefon volalo celkem 17 351 lidí. Jsme jedinou bezplatnou specializovanou krizovou intervencí s nepřetržitým provozem, zaměřeným na problémy stárnoucí populace, osamělých seniorů a rodin pečujících o těžce nemocné staré lidi. V průměru k nám volá 50 lidí denně, ale jsou také dny, kdy počet volajících dosáhne 70 až 90. Odborný pracovník, který s nimi po telefonu komunikuje, nejprve naslouchá jejich problému a pomáhá jim zvládnout těžkou životní situaci. V případě potřeby pak zprostředkuje kontakt na další odborníky nebo klienta objedná přímo na jednu z poraden Života 90 - tedy sociálně právní, sociální a psychologickou, poradnu pro mezilidské vztahy nebo pastorační poradnu,“ upřesňuje Vlasta Vostálová. Senior telefon může také klientovi zajistit psychiatrickou pomoc nebo pomoc dobrovolníků, kteří jej mohou pravidelně navštěvovat. Pokud se jedná o akutní ohrožení života a zdraví volajícího, může Senior telefon se souhlasem volajícího zprostředkovat komunikaci se záchrannou službou nebo policií.

Areíon

Velmi podstatný je systém Areíon, což je tísňová péče pro osamělé a zdravotně postižené staré lidi. Systém umožňuje nepřetržité sledování stavu a bezpečí klienta v jeho bytě pomocí technického zařízení, které zaručuje oboustranný rozhovor a také zabezpečení případné okamžité pomoci. Senior má doma při sobě dálkový ovladač velikosti krabičky od zápalek s tísňovým tlačítkem, který umožňuje z kteréhokoli místa bytu spojení s centrálním dispečinkem. Klient tak může s dispečerkou hovořit i v případě, že například spadne na zem v koupelně. V rámci systému se zapojuje i „smyčka časového dohledu“, která po uplynutí nastavitelného intervalu oznámí dispečinku absenci pohybu v bytě. Pohybová čidla lze též využít i pro hlídání bytu při dlouhodobé nepřítomnosti. Operátorkami dispečinku jsou kvalifikované zdravotní sestry. Jediná nutná podmínka k instalaci zařízení je pevná telefonní linka.

Ale abychom skončili něčím pozitivnějším: v domě Portus naleznete také nově otevřené divadlo U Valšů. Je zde výborný program i příznivé ceny, proto neváhejte a přijďte sem prožít hezký večer. Možná zde získáte nové přátele.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou