26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Lux jako politik i nositel vizí

27. 2. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/9 Jak bojovat proti rutině v duchovním životě?, 27.2.2006, Autor: Jaroslav Šebek

Příloha: Perspektivy

U mnoha veřejně známých osobností jsou padesátiny příležitostí k bilancování jejich působení a možná i k narýsování dalších životních perspektiv. Padesát let od narození Josefa Luxe (nar. 1. února 1956) bohužel dává už jen možnost ke vzpomínce a ohlédnutí za touto výraznou postavou naší polistopadové politické scény. A při této příležitosti také vyšel pod názvem Historii si nedomyslíme, ta tady je... - výběr z jeho projevů a rozhovorů v médiích, vzniklých mezi roky 1990 až 1999 (publikace vychází z iniciativy Nadačního fondu Josefa Luxe).

Kniha obsahuje pestrý výběr témat. Najdeme zde třeba bilančně orientovaná vystoupení, zaměřená na hodnocení lidovecké politiky, nebo texty z doby jeho působení na ministerstvu zemědělství, které se týkaly především praktických stránek politické reality. Vedle toho však můžeme vytušit i hlubší kořeny názorů Josefa Luxe nejen na politiku, ale i na fungování demokratické společnosti či na roli křesťana ve veřejném prostoru obecně. Nadčasový rozměr Luxových politických idejí si uvědomíme hlavně při jeho uvažování nad potřebou zakotvení politické činnosti v pevném rámci etických hodnot nebo nad významem dobře fungující občanské společnosti a sociálně tržní ekonomiky jako protipólu socialistických a liberálních cest vývoje, ale i v přemýšlení nad globálními výzvami - přemýšlení, které se tolik vymyká typickému českému vnímání světa, zahleděnému výhradně do dění na našem malém dvorečku.

Část publikovaných materiálů vznikala v druhé polovině 90. let, kdy se tehdejší vládní koalice dostala do sporů, které nakonec vyústily v pád Klausovy vlády. Tehdy se také vystupňovaly útoky vůči Luxovi i KDU-ČSL. Jedno z vysvětlení tehdejších kampaní může být i to, že Josef Lux se při formulování představ o dalším směřování české politiky nenechal zahnat do úzkých mantinelů ideologického chápání světa, ale otevíral se dialogu s nejrůznějšími ideovými proudy. Nelze ani přehlédnout, že své argumenty mnohdy podpíral i zkušenostmi z historie (tomu napovídá i název knihy), neboť metody politického boje - včetně diskvalifikace protivníků - se v různých podobách v dějinách stále opakují. Pohledem do minulosti lze určitě odhalit i kořeny dnešní úrovně politické kultury i problém nedostatku osobností. Asi k nejsilnějším místům celé knihy patří pasáže, reflektující závěr Luxova života. Skoro jako politický testament působí jeho projev na lidoveckém sjezdu v Českých Budějovicích půl roku před smrtí. 

Poznámka na závěr: Určitě by nebylo na škodu opatřit předložený výběr dokumentů i základním poznámkovým aparátem, jaký je běžný u prací edičního charakteru, jež by například osvětlil dobu a kontext vzniku zveřejněných materiálů. I přes tuto výhradu však bude listování stránkami této knihy pro čtenáře setkáním nejen s Josefem Luxem, ale snad i příležitostí k úvahám nad smyslem nejen politiky, ale i života vůbec. Třeba pak budeme na současnou neutěšenost politické i společenské scény hledět trochu jinýma očima.     

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou