26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Letní knižní triptych - anketa

16. 8. 2005

|
Tisk
|

Několika známých osobností jsme se zeptali, jak se dá skloubit léto a četba.

Vydání: 2005/30 Automobilismus, 16.8.2005, Autor: Iva Peřinová

Příloha: Doma

1. Já byl odjakživa pomalý čtenář a to mi zůstalo. Dostával jsem každou chvíli z knihovny upomínky, že nevracím vypůjčené knihy. Ne, že bych je nevracel z nedbalosti – neměl jsem je ještě přečtené. Vůbec první knížku, kterou jsem si přečetl, byla Zvířátka a petrovští. Měl jsem ji zapůjčenou z žákovské knihovny ve škole a už tehdy jsem poznal, co je to upomínka. Pak jsem četl „biglesky“ - dobrodružné knížky o Biglesovi, jeho leteckých bitvách, o tom, jak se probíjel pouští nebo slézal Himaláje. A samozřejmě verneovky. Rád jsem měl i spisovatele Trosku. Kromě toho jsem odchovanec Rychlých šípů a Foglarových knížek vůbec.

2. Beru si ty knihy, které jsem nestačil přečíst během roku a odkládal je právě na léto. Na čtení mám hodně málo času, tak se četbě snažím během léta věnovat alespoň před spaním. Mám aspoň dobrou vůli: vezmu si na dovolenou vždy nějakou silnější knihu.

3. Nedělím knížky na letní a zimní. Mojí nejmilejší knížkou, při které se bavím pořád, je Bylo nás pět od Karla Poláčka – tu lze číst vždycky.

1. Já měla moc ráda Foglarovy knížky, Verna a Tři mušketýry.

Mnohdy mě příjemně překvapily ilustrace: líbily se mi třeba romantické a krásné ilustrace Věnceslava Černého.

2. Volím většinou těžší knížky, často psychologické, zkrátka žádnou beletrii. Na dovolené se totiž najde zpravidla chvíle, kdy člověk může o nějakých věcech – a přečtených větách – hlouběji popřemýšlet.

3. Jako letní knihu bych tudíž doporučila něco těžšího. Co třeba takhle Žalmy?

1. Náruživě jsem četl májovky a verneovky, které byly za mého dětství téměř zakázanou četbou. Rozhodně šlo o „podpultovky“, které oficiálně jako by neexistovaly - o to bylo všechno dobrodružnější.

2. Knihu na dovolenou si neberu, protože pokud vůbec někam jedu, tak na chalupu, kde mám svoji knihovnu. Nemusím tedy nic převážet. Navíc mám jak doma, tak na chalupě pořád dost knížek rozečtených. O dovolené tedy často spíš dočítám, než bych se pouštěl do něčeho nového.

3. Léto bývá spojeno s cestováním, tak třeba Karin Stružková: Nebojte se cestování.

1. Detektivky - to bylo čtení, které mě v mládí lákalo.

2. Knížky si beru hlavně na dovolenou - během roku totiž číst moc nestíhám. (Pokud ovšem nepočítám literaturu, kterou potřebuji k práci – té se věnuji hodně.) Jsem rád, když si můžu u knížky odpočinout. Nejsem ale velký čtenář, beru si raději lehčí literaturu.

3. Nechystám se letní knížku číst, ale napsat ji: rád bych napsal něco, co by se líbilo dětem.

1. Jako dítě jsem víc četl, než se učil. Četl jsem všechny válečné a partizánské příběhy od tehdejších komunistických autorů a byl jsem tím zcela uchvácený.

2. Když se válím u moře, rád se válím s knihou. Letos si budu brát knihy, které už celá moje rodina přečetla, takže je chci dohnat.

3. Myslím, že nic takového jako letní kniha neexistuje. Pokud je kniha dobrá, můžete ji číst i na podzim.

1. Měli jsme doma mnohodílný Brehmův Život zvířat, a když mladší bratr ještě neuměl číst, museli jsme mu z něj se sestrou povinně předčítat. Omračoval pak návštěvy tím, kolik snáší nějaký pták vajec. Já četla raději s baterkou pod peřinou, ale na bratra – když povyrostl - jsem stejně nestačila. Ten si v lidové knihovně v naší vesnici každý týden půjčoval sedm knížek a opravdu je za těch sedm dní přečetl. Knihovnice ho někdy zkoušela: „Jirko, tos nemohl přečíst!“ a dávala mu namátkové otázky. Ale on to skutečně všechno znal.

2. Beletrii prakticky nečtu - na tu nemám časovou kapacitu. Beru si tedy spíš knihy, které mi pomáhají urovnat si myšlenky – tedy duchovní literaturu. Určitě si letos povezu breviář.

3. Na léto je dobré vzít si nějakou oddechovou knížku a pro případ špatného počasí i něco tlustšího.

1. Jako dítě jsem milovala foglarovky, pak Vlaštovky, Amazonky a Boj o ostrov. Z cestopisů se mi líbily knížky AlbertoVojtěcha Friče. Byla jsem čtivé dítě – všechny ostatní dárky zůstávaly ve stínu, kdežto po knihách jsem se vrhala. Byl to nejlepší dárek.

2. Většina mých dovolených je pracovních – mám s sebou poznámky a poznávám nová místa, o kterých pak píšu. Ráda si vezmu nějakou pěknou sbírku poezie – básně se dnes moc nečtou, ale ráda jimi místa, která popisuji, doprovázím.

3. Nechci, aby to znělo vychloubačně, ale letní kniha by snad mohly být moje Kam značky nevedou. S potěšením bych doporučila navštívit krásná místa, jež popisuji - rozhodně stojí za to je objevit.

1. O prázdninách jsem čítával povinnou literaturu, kterou jsem nestihl během školního roku. Paní profesorka na střední škole mi vždycky připomínala, že mě z toho bude po prázdninách zkoušet. Mě ale bavilo něco jiného, než bylo povinné, a proto jsem si povinnou četbou musel otravovat prázdniny.

2. Na dovolenou si knihy neberu, mám je totiž během roku v ruce neustále: jsou to knihy lékařské, odborné, náboženské... Na dovolené tedy mimo jiné odpočívám od knihy. Musím tam dělat opak toho, co dělám jindy: v zaměstnání sedím, tak o dovolené chodím. Nikdy nejedu na pláž, kde bych 14 dní ležel – to může dělat listonoš.

3. Konkrétní název neřeknu, ale letní kniha by měla být vybraná z knih, při jejichž četbě v člověku zamrazí. Neboť v letním parnu by nás měla oblažovat právě tahle literatura.  
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou