26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Lesní zamyšlení nad vztahy

6. 8. 2019

|
Tisk
|

V podhůří Orlických hor, v lese při poutním místě Rokole, vyrostlo před pár lety patnáct meditačních zastavení Cesty manželů.

Vydání: 2019/32 Papež píše kněžím list k povzbuzení, 6.8.2019, Autor: Kateřina Šťastná

Příloha: Doma 32


Provázejí nás po ní manželé Kateřina a Jiří Stejskalovi z Institutu schönstattských rodin a výtvarnice Olga Langrová, autorka jednotlivých zastavení. Ty jsou vyrobené z keramiky, aby dokázaly čelit vrtochům počasí.
Do cesty nás uvádí první zastavení „Našli jsme navždy jeden druhého“. Pod výjevem páru, který stojí při sobě a zároveň ho drží symbolické Boží dlaně, je citát z Písma: „Polož si mě na srdce jako pečeť.“ Je zde vybídnutí: Připomeňme si, jak jsme se navzájem našli. Výtvarnice Olga Langrová vysvětluje, že plastiky dělala tak, aby je mohli „číst“ i nevidomí.
Jediná v republice
Manželé Stejskalovi říkají, že tato cesta je jedinečná, jedna z několika v Evropě (vedle Maďarska, Německa a Rakouska). „Od roku 2006 jsme byli přizváni mezi zástupce schönstattských rodin z Evropy, scházející se každoročně v německém poutním místě Schönstatt. Jednou tam Maďaři přivezli brožurku z jejich Cesty manželů. Přemýšleli jsme, jak ji vybudovat u nás. A výsledek je zde,“ usmívá se Jiří Stejskal.
Schönstatt je mezinárodní výchovné a sebevýchovné hnutí v katolické církvi, jehož členy jsou kněží, řeholnice, rodiny, mládež i děti; vzniklo v roce 1914 ve stejnojmenném městě. Jeho cílem je, řečeno velmi stručně, propojovat duchovní a všední život.
Cestičkou, která je chvilku kamenitá, chvilku vede po trávě, pak zase mechem, po rovině i do kopečku, mezi stromy, kráčíme k dalšímu zastavení. Na ušlapané trávě je poznat, že tu lidé opravdu chodí. Také je tu potkáváme: páry, mladší i starší.
Druhé zastavení poukazuje na společný domov. „Co udělat pro to, abychom vztah k němu posílili?“ „Náš domov se stále obměňuje, přizpůsobujeme si ho stále znovu novým poměrům… Naše čtyři stěny se pro nás stanou domovem jen tehdy, budeme-li se snažit jeden druhému vytvářet domov v srdci. Pak se náš dům stane předtuchou nebe, místem, kde se děti cítí v bezpečí, kde zažívají, že každý z rodiny je důležitý, kde se učíme být milosrdní vůči slabostem druhých, kde každý den nově začínáme milovat,“ píše se v průvodci Cestou manželů, který je k dostání v domě sester v Rokoli anebo ke stažení na webu www.schoenstatt.cz.


KATEŘINA ŠŤASTNÁ

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou