16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jeseník: město na druhé straně hor

9. 1. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/2 Křesťanská demokracie dnes a zítra, 9.1.2007, Autor: Iva Peřinová

Příloha: Doma

Každý školák ví, že Česká republika je v podstatě pahorkatina skrytá mezi pohořími, které tvoří její hranice. Naše země tedy leží uvnitř pásma hor. Nad otázkou, která část republiky leží vně tohoto valu, by možná zaváhal i leckterý dospělý. Ano: je to Jesenicko.
Jeseník není žádným zapadákovem, jak by se někomu mohlo z pohledu z vnitrozemí zdát. Město leží na průsečíku cest spojujících Ramzovské a Červenohorské sedlo s okolím. Tím okolím se po staletí myslelo především Slezsko. Jeho rozdělením (schválně: víte, proč k tomuto kroku došlo?) v roce 1742 utrpělo nejen jesenické plátenictví, ale i rozvoj města jako takový. Spádová Vratislav ležela najednou na druhé straně státní hranice a Jeseník procházel těžkými časy.
V té době se ale město ještě nazývalo Frývaldov (přeložíte bez slovníku německý termín frei vom Walde?). V historii se zde těžila železná ruda, zlato i stříbro. Město s okolními vesnicemi patřilo dlouho dobu vratislavskému biskupství. Pomník nad městem dodnes připomíná nejtemnější kapitolu zdejší historie: v roce 1622 začala série trestání údajných čarodějnických praktik. Jen v Jeseníku se ví o 102 osobách upálených na popravišti blízko cesty vedoucí do dnešních lázní. Lázně Jeseník jsou naopak světlou stránkou zdejší historie a druhem podnikání, které město postavilo zase na nohy. Vincenz Priessnitz (1799–1851) byl zvídavý sedlák, který si všiml, že divoká zvěř si chodí hojit zranění k horským studánkám. Rozhodl se aplikovat vodoléčbu i na lidi a dosáhl skutečně celosvětového ohlasu a množství napodobitelů. Lázně Jeseník fungují s úspěchem dodnes. Některé Priessnitzovy receptury si můžete vyzkoušet i doma. Zkuste např. Priessnitzovy koupele horních končetin. Jde o „ponoření horních končetin do mělkého bazénku s protékajícím chladným přírodním pramínkem vody o teplotě 8 – 15 °C.
Prováděné denně vede k vymizení migrén a nespavosti, zklidňuje rychlou frekvenci srdečního tepu u srdečních potíží a u poruch funkce štítné žlázy, zmírňuje alergické projevy a zlepšuje dýchání“. Vyzkoušejte to. Pokud během letošní zimy přece jen napadne sníh, stane se Jeseník rájem lyžařů a snowboardistů. Poté, co přijdou prokřehlí ze sjezdovky a zahřejí se nějakým tím grogem, mohou i oni ponořit své končetiny do chladné vody. Minimálně se stanou otužilejšími.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou