16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jantarový oltářík na Košumberku

9. 10. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/41 Proč lžeme?, 9.10.2007, Autor: Ludmila Křivancová

Příloha: Doma

Při našem dnešním výletě zavítáme na Chrudimsko. Chrudim je krásné město, které samo stačí na jednodenní výlet – to si ale necháme někdy na příště. Nedaleko odtud se nachází poutní kostel Panny Marie Pomocnice křesťanů na Chlumku u Luže. Pokud si chcete kostel prohlédnout, musíte si návštěvu domluvit předem. Není to jak v Rakousku, kde kostel s vzácným dřevěným oltářem mohou nechat otevřený celý den. Poutní chrám nechala v devadesátých letech 17. století vystavět Marie Maxmiliána Hieserlová, hraběnka ze Žďáru, a do Luže pozvala jezuity. V kostele se nachází kopie obrazu Panny Marie Pasovské. Jde o typickou barokní stavbu, která se tyčí na nízkém návrší. Termíny poutí najdete na webu královéhradecké diecéze. Pod hradem Košumberk se nachází areál Hamzovy odborné léčebny. Dr. Hamza ji založil na počátku 20. století – dnes se zde léčí nemoci neurologické, nemoci pohybového ústrojí, obezita a nadváha, pooperační a poúrazové stavy. Pacienti mají k dispozici nádherný rozlehlý park a pro veřejnost je zde přístupné arboretum – na cedulkách je ale vždy uvedeno několik stromů a člověk bez odborných botanických znalostí se těžko orientuje.
Nebudu vás unavovat výčtem sáhodlouhé historie gotického hradu Košumberk. Na první pohled každého zaujme zrestaurovaný renesanční palác s psaníčkovými sgrafity. Postřehnete stavební ruch v okolí hradu. Pan starosta s dalšími nadšenci opravují bývalý pivovar. A už přichází dáma středního věku a ptá se, zda chceme do hradu. Zaplatíme vstupné (pro dospělého je to 40 Kč) a posloucháme výklad. Nejprve nám však paní průvodkyně ochotně ukazuje návštěvní knihy, kde jsou nejen zápisy spokojených návštěvníků, ale také fotografie novomanželů, kteří měli na Košumberku svatbu.
Z původního hradu, který byl založen ve 13. století, toho pravda mnoho nezbylo, ale můžete si projít sklepní prostory a přilehlý renesanční palác, který Slavatové přistavěli v 16. století.
Ostatně o Slavatech toho paní průvodkyně ví tolik, že už ztrácím nit. Zbystřím, když přijde řeč na jejich malý poklad, jantarový oltářík z roku 1620. Ten je vskutku nádherný. Ještě se dozvíme, že díky místnímu obyvateli panu Jeníčkovi, který založil ve dvacátých letech minulého století spolek na záchranu hradu, se nám alespoň něco dochovalo. Potvrzuje se tak stará známá pravda, že pokud se najde jeden zapálený nadšenec a strhne další, může se podařit velká věc. V současnosti jsou zříceniny hradu majetkem obce Luže. Jeden kilometr od hradu najdete opravenou paletínskou kapli, postavenou
P. Klotzem v roce 1720. Je od ní krásný výhled na poutní kostel na Chlumku. Využijte babí léto k tomuto zajímavému výletu.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou