26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Humpolec a Dačice: nečekané pomníky

26. 1. 2005

|
Tisk
|

Vydání: 2005/5 Žehnání věcí, 26.1.2005, Autor: Aleš Palán

Příloha: Doma

To úsloví vstoupilo do povědomí milionů filmových diváků, bez nadsázky se o něm dá říci, že znárodnělo. Na větu potrhlého páně profesora „Přesvědčíme se, jestli je přítomen hliník“ reaguje neméně popletený žák večerní školy pro pracující: „Hliník se odstěhoval do Humpolce.“
Do Humpolce se ve skutečnosti v inkriminované době žádný Hliník neodstěhoval, přesto byli zdejší obyvatelé pánům Smoljakovi a Svěrákovi za svého „nejslavnějšího přistěhovalce“ natolik vděčni, že mu před pár lety v městském parku odhalili pamětní desku. Pochopitelně aluminiovou. K desce umístěné na mohutném kameni nevedou turistické šipky, ale v parku hned pod náměstím ji nemůže žádný milovník cimrmanovského humoru minout.

Několik desítek kilometrů od Humpolce na jih leží sedmitisícové Dačice; také zde narazíme na velmi netradiční pomník. Když autor těchto řádků pracoval před léty v televizi, nabízel u příležitosti slavnostního odhalení humpolecké desky do večerního zpravodajství také příspěvek o dačickém pomníku kostky cukru. Zatímco o autentičnosti pamětní desce neexistujícímu Hliníkovi nikdo v pražské redakci nepochyboval, pomník zasvěcený první kostce cukru na světě brali redaktoři jako povedený žert. Skutečnost je ale taková, že pomník před dačickým kostelem svatého Vavřince připomíná historickou událost. V nedalekém Kostelním Vydří totiž roku 1829 založili bratři Grebnerové první řepný cukrovar v našich zemích; v dačické rafinérii pak byl roku 1841 vyroben první kostkový cukr na světě. Iniciátorkou tohoto „vynálezu“, který se záhy rozmohl po celém světě, byla údajně manželka šéfa cukrovaru - jednou se při sekání cukrové homole nehezky řízla do prstu a svému choti nařídila, že s tím musí něco udělat. A tak její manžel vynalezl kostkový cukr.

Historii i současnost výroby cukru připomíná stálá expozice v dačickém zámku, hezkým suvenýrem je i speciální balení pravého dačického cukru. Vděčnost technickým novátorům vyjádřili městští zastupitelé právě pomníkem kostky cukru v „nadživotní“ velikosti. Ten pak zaujal na konci osmdesátých let i slavnou islandskou hudební skupinu Sugarcubes (Kostky cukru), jejíž členové se na obal jedné své desky nechali vyfotit právě před dačickým pomníkem.

V Dačicích i Humpolci je kromě pomníků k vidění mnoho zajímavého. Své ratolesti k návštěvě těchto míst ale nalákáte spíš na Hliníka a kostku cukru.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou