26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Společné zážitky přinášejí osvěžení

5. 6. 2013

|
Tisk
|

Rodinná dovolená. Jak to udělat, aby se z vytoužených týdnů volna nestalo období stresu, či dokonce strašák pro rodiče i děti? Zeptali jsme se psycholožky a psychoterapeutky ALEXANDRY LUCIE LAMMELOVÉ.

Vydání: 2013/23 S povodněmi bojují i farnosti, 5.6.2013

Příloha: Doma

Umíme odpočívat? A k čemu vlastně potřebujeme odpočinek?

Někdo odpočívat umí a někdo neumí. Někdo odpočívá pasivně – třeba u televize nebo dlouhým ležením v posteli. A někdo naopak potřebuje načerpat nové zážitky a občerstvit se na duchu. Nelze říct, že jedno je dobře a druhé špatně. Správný odpočinek je ten, který člověku přinese osvěžení a chuť do další práce.

Rovněž množství odpočinku potřebného k tomu, abychom zregenerovali, je individuální. Někomu stačí mít pro sebe denně čtvrt hodiny, někomu půlden týdně a někdo je nenasytný: potřebuje jak hodně aktivního odpočinku v podobě příjemných zážitků, tak i pasivní odpočinek k osvěžení těla. Rozdílná potřeba odpočinku co do množství a jeho formy pak může někdy přinášet nesoulad v partnerských vztazích. I když se to může zdát jako banalita, i v tomto je žádoucí, aby se partneři k sobě hodili a uměli spolu trávit volný čas, a tak utužovat svůj vztah, přestože mohou odpočívat i každý sám a po svém.

Odpočineme si lépe někde v novém, neznámém prostředí, anebo doma, kam koneckonců nemusíme balit, pracně se tam dostávat a čelit dobrodružství?

Záleží na povaze. Někdo má dobrodružství rád, avšak pro jiného bude představovat stres, a tak dá přednost klidu ve známém prostředí. Také se to ale mění s věkem. Někteří hodně aktivní lidé mají s přibývajícími lety potřebu zvolnit a stávají se usedlejšími. Naproti tomu jiní, kteří si v mládí moc neužili (třeba pro nedostatek peněz nebo kvůli péči o své blízké) si začnou dopřávat později, když jim děti odrostou. Univerzální odpověď neexistuje.

Opět je však důležité, aby si v tom partneři vzájemně „sedli“ a případné kompromisy nebyly v neprospěch osobní i vztahové pohody.

Proto pak leckdy na společné rodinné dovolené vzpomínáme jako na týdny plné nepohody a hádek?

Právě: jeden z partnerů se například podvolí výběru dovolené podle toho druhého, i když by sám upřednostnil jinou možnost. Anebo kompromis nepřináší dostatečné uspokojení ani jednomu z nich. Jejich nespokojenost pak může probublávat do všech možných situací. Jindy ale naopak společné zážitky a sdílená radost přináší celému vztahu či rodině osvěžení a odpočinek od běžných starostí a každodenní rutiny.

Jsme o dovolených náchylnější ke konfliktům, jak se někdy říká? Hrozí nám více ponorková nemoc nebo vyhrocení potlačovaných problémů?

Během dovolené spolu strávíme společně mnohem delší čas oproti každodennímu pracovnímu vytížení, a ten pak může odhalit dlouhodobě neřešené problémy, jež jinak máme tendenci přecházet. Nemusí to být úplně špatně. Dovolená je i časem zastavení, kdy si můžeme promyslet a vzájemně vyříkat věci, na které jindy není čas ani prostor. Je však třeba dát pozor, aby se pak prázdniny nezvrhly jen v únavné řešení vzájemných vztahů.

Jak tomu předejít?

Je třeba si takový rozhovor jasně ohraničit – udělat z něj závěr nebo si říct, kdy v něm budeme pokračovat, a jít se zase chvíli věnovat něčemu příjemnému a osvěžujícímu.

Dokdy je vhodné trávit dovolené jako rodina společně? A do jaké míry by děti měly podobu rodinné dovolené ovlivňovat a zasahovat do ní?

Děti obvykle přestávají mít zájem o trávení volného času s rodiči v období dospívání, tedy mezi patnáctým a sedmnáctým rokem. Raději než s rodinou tráví prázdniny třeba se skauty nebo si rádi přivydělají na brigádě. Nutit dospívajícího ke společné dovolené by mohlo vyústit ve značnou nepohodu všech zúčastněných, a dovolená by pak ani v nejmenším nesplnila svůj účel.

U menších dětí je naopak vhodné vzít v úvahu jejich zájmy a preference a vybrat dovolenou tak, aby si na ní všichni odpočinuli a načerpali příjemné zážitky. S menšími dětmi bývá příjemné, domluví-li se na společné dovolené více rodin s podobně starými dětmi: děti se vzájemně zabaví, rodiče si mohou navzájem vypomoci, a zároveň rodiny nemusí být spolu stále – část programu mohou mít společnou a část prožívat odděleně.

Na co musejí rodiče myslet, když plánují dovolenou s dětmi?

Z hlediska matky třeba na otázku stravování. Pro ženu na mateřské dovolené může být velmi příjemné a skutečně odpočinkové, když nebude muset vařit. Pak je vhodné zajistit si dovolenou v penzionu či hotelu se stravováním. Jede-li společně více rodin například na pronajatou chalupu, mohou se ve vaření střídat.

U malých dětí je pak třeba věnovat pozornost výběru rekreačního zařízení s ohledem na jejich bezpečnost. Ubytovací objekt a jeho okolí by měly být pro malé děti uzpůsobené. Někde je možné zapůjčit si například kola i s vozíky na miminko, k dispozici může být nafukovací bazének a podobně.

Větší děti by měly mít možnost sportovního vyžití či realizace jiných zájmových aktivit. A u téměř dospívajících je třeba počítat s tím, že když se už uvolili s rodinou na dovolenou jet, budou dost možná chtít trávit část času po svém – třeba zalezlí v posteli s notebookem na klíně. Rodiče pak musejí citlivě stanovit pevná pravidla, kdy do trávení volného času svých dětí nebudou zasahovat, a naopak které aktivity vyžadují trávit společně. Tím se minimalizují konflikty a všichni budou vědět, s čím mají počítat.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou