16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Slavonice: Perla renesance

11. 1. 2005

|
Tisk
|

Vydání: 2005/3 Falešné pocity viny, 11.1.2005, Autor: Dominika Vykypělová

Příloha: Doma

Slavonice - malé, ale krásné město bohaté na památky - vám přiblíží neopakovatelnou atmosféru zdejší architektury, ze které ucítíte dech minulých staletí. Město mělo tvar nepravidelného kosodélníku se dvěma náměstími, mezi kterými stojí chrám Nanebevzetí Panny Marie s bývalým panským domem. (V kostele se konají pravidelné bohoslužby v neděli v 9.30 hodin). Kolem náměstí se vinou boční ulice obestavěné malými domky. Slavonicím se právem říká Perla renesance. 

Ve městě můžete sestoupit i pod zem. Zdejší podzemí se pyšní již dvěma trasami - kratší je určena pro ty, kteří nemají rádi tolik adrenalinu a stísněné prostory, neboť i malému a hubenému člověku někdy dělá trochu problémy projít uzoučkými podzemními cestičkami. Druhá trasa je určena pro náročnější turisty a jedince, kteří netrpí klaustrofobií a nemají problémy se zády. Kdo chce, může naopak vystoupat na věž, ze které je krásný rozhled na město i jeho okolí. Pro ty, kteří mají rádi spíše výstavy a dílny, je zde textilní ateliér, kde si mohou zájemci potisknout tričko. 

Určitě stojí za to projít si Grázlovu stezku: jde o místa, kde loupil a skrýval se obávaný „grázl“ - Johann Georg Grasel. Dnes už se lupičů bát nemusíte. Projdete se čistou bohatě zalesněnou krajinou kolem klikatících se potůčků a po hrázích tajemných lesních rybníků. Na stezce narazíte na často sotva zřetelné stopy života našich předků: kamenem zatarasená koryta vodních náhonů k zaniklým mlýnům, pilám či hamrům. Stezka dnes měří 25 kilometrů a vede převážně po lesních pěšinách. U zajímavých míst se nacházejí orientační cedule. Půjdete také kolem kaskády lesních rybníků Starý, Ožralý a Dědák; mezi místními se traduje, že se zde utopil starý opilý děda. Zanedlouho přijdete k rybníku Velký Trubýn, též Rákosný, nebo Spálená hájenka. V tomto „nebeském rybníku“ - rybníku bez přítoků, který je napájen pouze dešťovými srážkami - je v létě velmi příjemné koupání. Cesta vás dál dovede k zajímavému seskupení balvanů, k  tzv. Schillerovým balvanům. Podle legendy právě zde čerpal slavný německý dramatik Fridrich Schiller námět pro své dílo Loupežník a na kamenech prý dokonce vyseděl důlek.

Pak se napojíte na tzv. Menhirovou cestu - jméno dostala podle několika malých věží z kamenů, které tu kdosi postavil. I vy si můžete postavit malou kamennou věžičku. Záhy budete míjet několik skal, které skrývají pozoruhodný unikát: na samém temeni jedné ze skal se nachází mohutná skalní vana o rozměrech 160 x 90 cm a o hloubce 35 cm. Cesta vás potom dovede k psímu hřbitovu. Dle vyprávění zde rakouský ženijní major Angelo rytíř von Pichioni pohřbíval od 2. poloviny 19. století své lovecké psy. V kameni vytesaný obličej a sloupky původního oplocení tvoří poslední zbytek hřbitova.

Komu by tato procházka nestačila, může navštívit muzeum samorostů, které se nachází v hájovně pana Tůmy. Dostat se do tohoto vskutku krásného muzea je snadné: vydáte se po asfaltové silnici směrem na Stálkov a asi po 1,5 kilometru dojdete na místo. A ještě jedno muzeum bych vám doporučila navštívit: muzeum československého opevnění, které se nachází 2 km západně od Slavonic v Pevnostním areálu při červené turistické značce vedoucí na hrad Landštejn. Lze zde zhlédnout vojenskou techniku, zbraně a tři bunkry, které tvořily páteř československé obrany při očekávaném útoku ze strany Německa na konci 30. let minulého století. Myslím, že tento výběr akcí a míst obohatí a zároveň vyplní váš volný čas.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou