26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Šifra mistra Santiniho

30. 5. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/22 Financování cirkve, 30.5.2006, Autor: Jan Mazanec

Příloha: Doma

Slavný stavitel Santini snad jako by tušil, že budou vynalezeny vrtulníky. Jeho poutní kostel sv. Jana Nepomuckého u Žďáru nad Sázavou totiž nejlíp vynikne právě z výšky.
Ještě než vejdeme do zámeckého areálu, všimneme si několika pařezů. Vzpomínáte si na reportáž TV Nova z letošní zimy? „Město kácí stromy kolem Zelené hory! Nenávratná hodnota se ztrácí!“ Ve skutečnosti šlo o kácení samovolně vzrostlých stromů, které vyrostly v posledním půlstoletí, a byly naopak důkazem zanedbané péče o okolí místa. Tento kopec byl kdysi ke stavbě kostela vybrán právě proto, že byl holý – aby poutníci viděli kostel už zdaleka.
V areálu je klid. Je zvláštní, že jsme přímo na hřbitově, a přitom nás obklopují světlé a výrazné barvy. Převládá zelená (zelené jsou i dveře na kůr kostela), ambity zdobí žluté hvězdy v červeném poli, nechybí zlatá a stříbrná. Z náhrobků zaujme ten M. J. Sychry (spisovatel a buditel, +1830), na němž se píše: „Za dluh pokládej, by chvála se tomu vzdala, kdo má platné zásluhy.“ Zde patří vzdát chválu lidem, kteří mají zásluhu na tom, že tento klenot Vysočiny byl roku 1994 zapsán na seznam památek světového kulturního dědictví UNESCO. Obcházíme kolem ambitů a po chvíli znejistíme: už jsme kruh obešli, nebo nám ještě něco zbývá? Vida, pravidelnost může i znepokojovat. Anebo nás nutí jít do středu – do kostela.
I tam je ale všechno podřízeno číselné symbolice - pět vchodů, pět oltářních výklenků, pět hvězd a pět andělů na hlavním oltáři. Proč zrovna pět? Souvisí to s Janem Nepomuckým, kterému je kostel zasvěcen. Poté, co byl v Praze nalezen jeho domnělý zázračně neporušený jazyk, a připravovalo se svatořečení, opat Vejmluva ze žďárského kláštera na nic nečekal a rozhodl se roku 1719 zahájit stavbu (kostel byl hotov 7 let před kanonizací!).
Všudypřítomné číslo 5 je kromě jiného hlavně připomínkou pěti hvězd ve svatozáři mučedníka sv. Jana Nepomuckého, které se podle legendy objevily ve Vltavě po jeho svržení do řeky, a také pěti písmen v latinském slově „tacui“ (mlčel jsem) – neboť světec nevyzradil zpovědní tajemství. Ve vrcholu kupole se nalézá jazyk jako symbol tohoto světce. Najdeme ho i ve tvaru oken. Pokud chcete setrvat v mlčení, pošlete děti spočítat, kolik cípů má hvězda tvořící ambity a kolik kaplí je kolem centrálního prostoru.
Po odchodu ze Zelené Hory se můžete stavit na nedalekém zámku. Výhodné vstupné pro celou rodinu (180 Kč) umožní navštívit všechny expozice včetně konventního kostela. Mimo jiné se přitom dozvíte, jak spolu souvisí cisterciáci a rybníky na Žďársku, můžete si prohlédnout také muzeum klavíru. A možná potkáte i hraběte Kinského...
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou