26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Putovat je zvláštní výsada

15. 4. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/16 Misie, 15.4.2008

Příloha: Doma

Jana Chválková
Narodila se v Opočně. Mládí prožila v Olešnici v Orlických horách. Nyní žije spolu se svým manželem Jiřím v Dobrušce. Je matkou tří dětí a babičkou vnučky Sáry. Pracuje v rodinné cestovní kanceláři a zajišťuje její chod v době, kdy manžel doprovází zájezdy jako průvodce. Největší zálibou je pro ni rodina.

Vraťme se společně k začátkům vaší činnosti. Jaké byly?

Počátky naší činnosti v oblasti cestování byly velice prosté, nicméně už tehdy odvážné. Svědčí o tom i naše první velká cesta do Svaté země na jaře roku 1994, kterou jsme absolvovali pouze autobusem přes několik arabských zemí. Chod naší CK jsme dokonce zpočátku realizovali v obývacím pokoji našeho 3+1.

Jací lidé v současné době na poutě nejvíce jezdí a v jakém věku?
Na poutních zájezdech jsme v prvních letech potkávali převážně, jak se říká, „dříve narozené“ – a nadto s převahou něžného pohlaví. Trend se ale vyrovnává, jezdí více mužů než v minulosti. Leckdy můžeme vypozorovat i účast nevěřících, respektive jinak věřících na poutních zájezdech – to je nový fenomén.

Jaké kvality musí mít pracovník křesťanské cestovní kanceláře?
Nevidím až tak odlišně pozici pracovníka křesťanské CK od práce člověka na jakémkoliv jiném odpovědném postu. Každopádně chceme tuto práci vnímat jako službu pro své bližní. Pokoušíme se jim zprostředkovat krásy Božího stvoření.  

Jaká cesta nebo místo nejvíce zasáhlz vaše srdce a proč?
Těch míst bylo přirozeně víc a není vůbec jednoduché vypíchnout něco jednoznačně výjimečného. Musím se ale zmínit o Svaté zemi, která „hovoří“ o tolika Božích věcech a místech, jež navždy Ježíš Kristus posvětil svou pozemskou přítomností.



Jiří Chválek
Narodil se ve Frýdku-Místku, kde žil do svých 11 let. Poté se se svojí rodinou odstěhoval do Čech, kde žije s manželkou Janou dodnes. V roce 1993 založil křesťanskou cestovní kancelář. Většinu zájezdů – zvlášť do dalekých zemí – sám doprovází jako průvodce. Záliby: cestování, poznávání jiných kultur a krás přírody, jazyky, čtení cestopisů, sport.

Kdy a jak se zrodila vaše prvotní myšlenka pořádat poutní zájezdy?

Nevím, zda-li to byly myšlenky, ale možná také, neboť o cestování jsem již snil jako malý chlapec, který usínal s globusem na nočním stolku. Bod vážného a skutečného zlomu přišel nečekaně na pouti v Medžugorii, kam jsem vycestoval coby jeden z mnoha poutníků.

Co pro vás znamená pouť?
Chápu a vnímám, že putovat je zvláštní výsada – a pouť je cesta, která nás může směřovat správným směrem k Božím záměrům, k nimž jsme zváni.

Jak se dnes mění charakter poutí a cest na místa spjatá s křesťanstvím?
Primární změna se týká hlavně poptávky po zvýšené kvalitě služeb na úrovních dopravy, ubytování i stravování. Cestující jsou i nadále ochotni pojímat pouť ve smyslu duchovního rozměru, ale určitě ocení a popravdě vyžadují i všeobecné dobré zázemí.

Jaké kvality musí mít průvodce pro poutní cesty?
Průvodce je na pouti velmi důležitým zprostředkovatelem a garantem úspěšnosti každého zájezdu. Zkušenost jasně hovoří o tom, že právě průvodce „dělá“ zájezd, takže jeho postoj a přístup je rozhodující.

Jaká cesta nebo místo nejvíce zasáhly vaše srdce a proč?
Na počátku bylo Slovo a já osobně jsem ho uslyšel v Medžugorii skrze Pannu Marii, která zvláštním způsobem promluvila k mému srdci. Potom jsem putoval do Izraele, kde se vše posvětilo u Božího Syna. Svatou zemi proto vnímám jako zpřítomnění mnoha milostí s pramenem křesťanské minulosti, ale také velké naděje budoucích generací.
Připravila VERONIKA ČEPELKOVÁ
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou