26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Poustevna i prázdninový tábor

3. 8. 2005

|
Tisk
|

Michal František Pometlo OFM

Vydání: 2005/32 Kněží 'na půl úvazku', 3.8.2005, Autor: Štěpán Havlíček

Příloha: Doma

Hluboko v podvědomí jsem měl myšlenku, že se mám stát řeholníkem. Od padesátého roku, tedy od doby, kdy jsem mohl učinit rozhodnutí, byli řeholníci zavíráni nebo nasazováni na nucené práce. Už jako chlapec jsem znal jezuity, salesiány, kapucíny i františkány, a tak jsem nejistě tápal mezi jednotlivými řády. Pak jsem se shodou okolností seznámil s terciáři a skrze ně ještě blíž s františkány.

Hlavním posláním zůstávají i dnes modlitba a misijní činnost. Ta se uskutečňuje hlavně při exerciciích a kázáních. Skutečnost, že působím jako farář, tedy vlastně není přímo náplní františkánství, protože my bychom spíše měli putovat od obce k obci. Spojit modlitbu a veřejné působení ovšem není snadné. Jedni tíhnou spíše ke kontemplaci, jiní zase k vnější činnosti. Proto se dodnes zřizují poustevny, ale zároveň máme bratry, kteří se věnují studiu, aby mohli působit na vysokých školách. Už sv. František se rozhodoval mezi uzavřeností a kazatelskou činností. Během každého roku, zvlášť v postních dobách, se uchyloval do samoty k modlitbě a pak procházel městy a vesnicemi a prostým způsobem kázal.

S dorostem je to nyní horší - západní kapitalismus nedává předpoklady k řeholnímu životu a v postkomunistických zemích nemají mladí lidé ani křesťanský základ v rodině. Dost nadšení najdeme mezi novokřtěnci, kteří se nadchli a rozhořeli, chtěli by hned dělat co nejvíc práce, ale ještě zcela netuší, co znamená křesťanský život. Během pár let, nebo dokonce několika měsíců zase odcházejí z kláštera.

Ve třinácti letech jsem se začal učit kreslení, prošel jsem nějakými kurzy, později jsem chodil kreslit a malovat se dvěma kamarády. Z obou jsou dneska sochaři. Já jsem se ale rozhodl pro jinou cestu.

* * *

Bonaventura Ondřej Čapek OFM

Jeden z prvních impulzů mi dal v mých patnácti letech Zefirelliho film Bratr Slunce a sestra Luna. Když se na něj podívám dneska, zdá se mi přeslazený, ale tehdy pro mě byl dobrý, protože mě jeho prostřednictvím poprvé oslovila Františkova osobnost. Později jsem pocítil povolání k zasvěcenému životu a přemýšlel, kam jít. V úvahu přicházeli premonstráti, protože náš pan farář byl premonstrát, nebo benediktini, protože jsem k nim chodil na ranní mši, anebo salesiáni, protože jsem byl skaut a rád jsem pracoval s dětmi. Nejvíc mě ale vždycky táhli františkáni - skoro až nevysvětlitelným způsobem. V době mého příchodu mě v klášteře nikdo neznal. Teď jsem tu již čtyři roky a jsem spokojený.

Většinou to věděli dopředu, takže nijak překvapeni nebyli. Někteří pocítili zklamání, že se neuplatním jinde. Asi nejtěžší to muselo být pro mámu, že neuvidí vnoučky. Kamarádi to brali normálně, u některých jsem tím dokonce snad vzbudil trochu obdivu. Žádná opravdu bouřlivá reakce se ale nekonala.

Mojí hlavní činností - když pomineme takové základní věci jako modlitbu a život s bratřími - je studium teologie. Také provádím údržbu technických zařízení v klášteře (časově velmi náročnou). Loni jsme se spolubratrem Jakubem vedli ministrantský kroužek, začátkem prázdnin jsem jel s dětmi na farní tábor.

Úplně hlavní je mít děti přirozeně rád a sám si užívat práce s nimi. Na druhém místě pak mít určitou představu, co s dětmi dělat, odhadnout, co z nich může v budoucnu být, a k tomu je směřovat, vychovávat, odměňovat, trestat a modlit se za ně.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou