26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Pojďme si povědět něco pěkného

28. 3. 2017

|
Tisk
|

Mladým partnerům na začátku vztahu chybí slova. Tolik si toho chtějí říci! Překotně povídají, skáčou si do řeči, nemohou se dočkat, až skončí jeden a začne druhý. Věty se spojují do příběhů, ty pak do obrazů, nadějí a plánů, které je jako dravý proud strhnou do již značně poklidnějších vod manželství.

Vydání: 2017/13 Svou duši poroučím Bohu, 28.3.2017, Autor: Karolína Peroutková

Příloha: Doma



Tady se už mluví pomaleji, klidněji a leckdy i méně. Odlišnost je dána i novým chápáním partnerské komunikace – dovednosti, kterou je třeba se při začátku vztahu teprve učit. Pozorné naslouchání, otevřenost a úcta jsou dobrými pomocníky k tomu, abychom si s partnerem dokázali nejen zaplavat na hlubinu, ale bezpečně se z ní také vrátit.
Kdo toto učení podcení, bude se donekonečna brouzdat u břehu, kde za pár let navíc ucítí stojatou vodu. „Právě období tzv. chození, kdy se partneři pomalu sbližují, slouží také tomu, aby se učili společné komunikaci. Když to podcení, v manželství to pak půjde hůře a musí vynaložit více sil,“ zdůrazňuje psycholožka Hana Imlaufová z Křesťanské pedagogicko-psychologické poradny, s níž přinášíme obsáhlý rozhovor.
Každodenní slova jsou ta nejdůležitější
Ne každému se ale umění společné řeči daří. Navíc se někdy zdá, že jsme ustrnuli v omezeném slovníku „provozu domácnosti“, kde slova jako „pojďme si říct něco pěkného“ už ani nedovedeme vyslovit. „Když člověka tíží fakt, že jeho život je jiný, než by chtěl, vždycky může začít se změnami sám u sebe,“ povzbuzuje psycholožka Imlaufová ty, kteří přešli do lhostejného mlčení.
„Můžu druhému znovu začít projevovat vděčnost a úctu – i jen za to, že plní svoje povinnosti. A děkovat mu.“ Právě upřímný zájem o druhého vede k poznání, že ta nejběžnější a každodenní slova jako „Dobré ráno“ nebo „Jak ses dnes měl?“ jsou ta nejpodstatnější. I za ta bychom měli – třeba v skrytu duše – děkovat.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou