26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Podpora seniorů skrze jejich animátory

16. 12. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/51 Vánoční dvojčíslo, 16.12.2008

Příloha: Doma

V druhé polovině listopadu hostila východočeská metropole již potřetí v řadě Celostátní setkání animátorů seniorů – lidí, kteří se především v rámci církve věnují práci se seniory.

Do Hradce Králové zavítaly necelé dvě stovky animátorů z celé ČR, aby absolvovaly vzdělávací, duchovní, diskusní, sdílecí i kulturní část z nabízeného programu. Vzdělávání se ujali oblíbení přednášející a odborníci z různých oborů, jako Květoslav Šipr, Jaro Křivohlavý, Kateřina Lachmanová, Max Kašparů a Lucia Faltinová, která přicestovala až z daleké britské Cambridge. Setkání totiž mělo už podruhé mezinárodní zastoupení z řad přednášejících. Duchovní část představovaly bohoslužby s královéhradeckými biskupy Dominikem Dukou a Karlem Otčenáškem, olomouckým světícím biskupem Josefem Hrdličkou a překvapivě také indickým arcibiskupem Bernardem Morasem, který v době konání akce trávil několik dní v královéhradecké diecézi a seznamoval věřící se současnou situací ve své zemi. V programu nechyběla adorace s kytarou a zpěvem, předprogram zase obsahoval modlitbu animátorů za seniory a službu zvanou Moses. O báječný kulturní zážitek se postarala známá česká zpěvačka Eva Pilarová, která zpívala nejen pro animátory, ale také pro projekt Diecézní charity Hradec Králové „Domky pro chudé“ v Indii. Diskuze nebo výměna zkušeností některých diecézí ještě podpořily společné sdílení přítomných účastníků. Cílem celé akce bylo povzbuzení a obohacení v pastorační práci se seniory a posílení vědomí, že senioři mají svoje nezastupitelné místo ve společnosti i v církvi. Patronem setkání se stal, již od jejího začátku, arcibiskup Karel Otčenášek, další záštitu převzal bývalý hejtman královéhradeckého kraje Pavel Bradík a také Národní centrum pro rodinu.

Jak to všechno začalo
Prvotní myšlenka tohoto setkání vzešla od mladého člověka a dále pokračuje ve svém původním úmyslu: podporovat pastoraci seniorů tím, že nejprve je potřeba podpořit také ty, kteří se lidem seniorského věku věnují. „Máme stále co vylepšovat, ale to je součástí našeho poslání.
Smyslem celostátního setkání je být připraven stát bok po boku našim přátelům a kolegům v práci, kterou jsme si zamilovali. Senioři a ti, kteří zasvětili život službě jim, si zaslouží stejnou pozornost a podporu jako ostatní věkové nebo zájmové skupiny a my jim chceme tuto pozornost věnovat,“ říká zakladatelka a hlavní organizátorka setkání Veronika Čepelková.
„Seniorské téma je v dnešní společnosti, zdá se, tabu, a přitom tak horké, ale my mladí a nejen mladí chceme ukázat, že pro nás rozhodně tabu není a že cítíme závazek a radost seniorům pomáhat – tedy, mluvím-li teď za sebe, ale myslím, že je to i úmysl všech animátorů. Proto také akci organizujeme a děkujeme za jakoukoliv podporu, které se nám dostává hned z několika stran,“ dodává Veronika Čepelková.
Setkání má již svůj pevný termín na příští rok. Bude se konat 12. – 13. listopadu opět v prostorách Nového Adalbertina v Hradci Králové. Veškeré informace nabídnou internetové stránky www.animatori.cz v novém, vylepšeném provedení.
LUCIE HRADECKÁ


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou