26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Parta nadšenců jde za dětským úsměvem

1. 8. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/31 Umění odpočívat, 1.8.2006, Autor: Iva Peřinová

Příloha: Doma

Kdo přišel s myšlenkou zdravotních klaunů?
Do České republiky ji přinesl Gary Edwards, nynější umělecký ředitel našeho občanského sdružení. V roce 1998 začal na vlastní náklady se svým programem navštěvovat nemocnice a setkal se s velikým ohlasem. V roce 2001 pak vzniklo občanské sdružení Zdravotní klaun.

Kolik zdravotních klaunů u vás dnes pracuje?
Máme 20 zdravotních klaunů. Většinou pracují ve dvojicích - klaun a klaunka - a navštěvují pravidelně dlouhodobě nemocné děti. Další náš program je nazván Cirkus Paciento, kdy za nemocnými dětmi chodí klaun každé odpoledne po celý týden a nacvičuje s nimi různé veselé kousky a triky, čímž se je snaží odpoutat od strachu a nepohody, které v nemocnici zažívají. V pátek je pak vystoupení, kdy děti v kostýmech předvádějí rodičům, sestřičkám, lékařům a ostatním dětem, co se naučily. Děláme i velké vystoupení pro všechny nemocné děti na oddělení. Po něm klauni navštíví ještě ty pacienty, kteří jsou upoutáni na lůžko a nemohli přijít. Je to veselé, barevné, klauni rozdávají dárečky a hlavně dobrou náladu.

Věnujete se jen dětem, nebo také nemocničnímu personálu?
V rámci humorterapie školíme sestřičky a lékaře, jak přistupovat k malým pacientům, aby jim dokázali pomoci překonat strach a případné trauma. Jsou to jednoduché triky, které děti pobaví a odpoutají jejich pozornost například od nepříjemného vyšetření.

V kterých místech působíte?
Klaunské týmy máme v Praze, Brně, Ostravě a Hradci Králové. Kromě nemocnic ve svém městě jezdí i do okolí. Pražští klauni do Mladé Boleslavi, České Lípy a Plzně, hradečtí do do Pardubic a Ústí nad Orlicí, brněnští do Olomouce a Uherského Hradiště. A ostravští klauni do Frýdku-Místku Celkem navštěvujeme pravidelně 15 nemocnic v celé republice.

Kdo vás platí?
Své programy děláme pro nemocnice většinou zdarma. To znamená, že většinu nákladů hradíme z příspěvků firemních a individuálních dárců. Lidé nám mohou například přispět dárcovskou DMS. Obrací se na nás i další nemocnice - zájem je asi trojnásobný oproti našim možnostem. Proto se snažíme sehnat další finanční prostředky, abychom mohli své programy rozšiřovat. Naše návštěvy se pochopitelně předem plánují. Stane se ale, že nám zavolají z nemocnice, že mají na JIPce holčičku, která je ve špatném psychickém stavu, jestli bychom se nemohli zastavit. Snažíme se vyhovět.

Působí zdravotní klauni jen v ČR?
Gary Edwards je Američan, který jezdí školit zdravotní klauny po celé Evropě i mimo ni. Zdravotní klaun je členem mezinárodní sítě Rote Nasen Clown Doctors International. Stejně tak jako klauni z Rakouska, Holandska, Německa, Dánska, Belgie, Maďarska, Slovenska... Zdravotní klauni jsou považováni za účinnou součást léčebného procesu.

Není starým pacientům líto, že chodíte jenom za dětmi?
Určitě ano. V Rakousku se například chodí i do léčeben dlouhodobě nemocných a na geriatrie. V lednu tohoto roku jsme podali podobný projekt, jsme připraveni, ale všechno závisí na finančních prostředcích.

Vaším symbolem je červený klaunský nos.
Snažíme se lidem naši práci přiblížit i prodejem červených klaunských nosů. Za 30 korun si lidé odnesou nejen nos, ale i informace o nás a dobrou náladu. Nás ta práce hrozně baví, jsme nadšení a zapálení, protože vidíme, že máme výsledky a náš projekt funguje. Máme kolem sebe přátele, kteří nám ve svém volném čase pomáhají. Jsme parta šílenců a nadšenců, kteří jdou za dětským úsměvem, protože smích je nejlepší lék!
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou